Mainos

Kiinalaisten kivimiesten työoloista syytteet

Kivialan yritys Iittalan Kivijaloste Oy on saanut syytteen kiinalaisten työntekijöidensä kohtelusta.

Kiinalaisten kivimiesten jutussa on nostettu syytteet. Valtionsyyttäjä Jorma Äijälä syyttää Iittalan Kivijaloste Oy:n toimitusjohtajaa työsyrjinnästä, väärän todistuksen antamisesta viranomaiselle ja työaikasuojelurikoksesta.

Iittalan Kivijalosteen työmaalla Kalvolassa Hämeenlinnan lähellä työskenteli 12 kiinalaista työntekijää vuosina 2001-2003. Miesten poikkeuksellisen huonot palkat ja työolosuhteet tulivat julki vajaat pari vuotta sitten.

Syytteet koskevat kiinalaisten työolosuhteita sekä heidän palkka- ja työehtojaan ja vuosilomiaan. Toimitusjohtaja on syyttäjän mukaan antanut työvoimatoimistolle virheellisiä tietoja miesten palkka- ja työehdoista. Lisäksi hänen epäillään evänneen kiinalaisilta vuosiloman.

Asia käsitellään aikanaan Hämeenlinnan käräjäoikeudessa. Valtionsyyttäjällä oli syyteharkinnassa myös useita muita samaan asiaan liittyviä työsuojelu- ja työluparikosepäilyjä, joista ei muun muassa näytön puutteen vuoksi nostettu syytteitä.

Palkkakiistan puinti vielä kesken

Äijälän syytteet liittyvät asian rikosoikeudelliseen puoleen. Viiden kiinalaismiehen riitauttamaa palkkakiistaa puolestaan on puntaroitu käräjäoikeudessa jo puolisen vuotta. Riita-asian käsittely on edelleen kesken, sillä oikeus sai hiljattain juttuun liittyvän lisähaastehakemuksen, johon odotetaan vastausta toukokuun puoliväliin mennessä.

Yrityksen epäillään maksaneen kivimiehille ylitöineen noin 200 euroa kuukaudessa, kun normaali palkka vastaavasta työstä normaalin työajan puitteissa olisi noin 2000 euroa.

Miehet tulivat Suomeen kiinalaisen työnvälitysyhtiön kautta. Heistä kolme on edelleen Suomessa.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 01.04.2004).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.