Kiinalaismies määrättiin maksamaan ex-vaimolleen tuhansia euroja tämän tekemistä kotitöistä

Pikkulasten vanhempien avioerot yleistyvät 7:40
Katso myös tämä: Pikkulasten vanhempien avioerot yleistyvät – mistä tämä johtuu?

Ex-vaimo saa kiinalaismieheltä korvauksia tekemistään kotitöistä.

Kiinan avioerotuomioistuin on määrännyt miehen maksamaan entiselle vaimolleen noin 6 300 euroa kotitöistä, joita tämä teki avioliiton aikana, uutisoi muun muassa New York Post.

Tuomio on ensimmäinen laatuaan koskien äskettäin voimaan astunutta lakia. Lain mukaan perhettä elättävä osapuoli maksaa eron jälkeen entiselle puolisolleen vuosista, jotka hän on käyttänyt ruoanlaittoon, siivoamiseen, lasten kasvattamiseen, vanhempien sukulaisten hoitamiseen tai muuten perheen tukemiseen kotoa käsin.

Parista tiedetään heidän sukunimensä: Wang ja Chen. He olivat naimisissa viiden vuoden ajan, joista he viettivät erossa kaksi ennen lopullista avioerohakemusta vuonna 2020.

Ex-vaimo Wang on väittänyt, että hänellä on oikeus korvaukseen etenkin niiden kahden vuoden ajalta, jolloin hän kasvatti parin poikaa ilman Chenin merkittävää apua.

Wang on syyttänyt entistä miestään myös pettämisestä.

Tuomioistuin myönsi Wangille täyden yksinhuoltajuuden ja määräsi Chenin maksamaan perheelleen 2000 yuania eli noin 250 euroa kuukaudessa. Lisäksi hän joutuu maksamaan 50000 yuanin eli noin 6300 euron lisälaskun Wangille avioliiton aikana suoritetuista kotiaskareista ja lastenhoitotehtävistä. 

Mikä on kotitöiden arvo?

South China Morning Postin mukaan päätös on herättänyt kiihkeää keskustelua sosiaalisessa mediassa miljoonien kiinalaisten keskuudessa kotityön arvosta.

Kiinan sosiaalisen median verkkosivusto Weibossa tuomiota on pidetty riittämättömänä. Eräs käyttäjä huomautti, että vuoden palkka missä tahansa työpaikassa olisi yli kaksinkertainen verrattuna siihen, mitä Chang maksaa nyt entiselle vaimolleen. 

Toisaalta taas osa käyttäjistä on miettinyt, että koska Wang ”nautti myös kotityönsä hedelmistä”, miksi Chenin pitäisi olla vastuussa korvauksista?

"Kotitöiden tekijöiden arvo laskee avioliitossa"

Kiinan Sichuanin maakunnassa toimiva avioeroasianajaja Zhong Wen kertoi SCMP:lle, että uuden lain myötä tämä avioero luo maahan ennakkotapauksen.

– Kotitöiden tekijöiden arvo laskee avioliitossa, ja sillä on selvimmin vaikutusta heidän selviytymiseensä ja osaamiseensa yhteiskunnassa. Heidän ammattitaitonsa todennäköisesti heikkenee.

Hänen mukaansa tuomioistuimen määräys oli konservatiivinen verrattuna muissa kulttuureissa sovellettaviin avioeronormeihin. Esimerkiksi Isossa-Britanniassa tehdyt avioeromenettelyt ottavat molempien osapuolten tekemät kotityöt huomioon heidän työtilanteistaan riippumatta.

YK:n mukaan naiset ottavat maailmanlaajuisesti kaksi ja puoli kertaa enemmän palkatonta hoito- ja kotityövapaata kuin miehet. 

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat