Mainos

Kiinalaiset toisinajattelivat Li Pengiä vastaan

Lähes 500 ulkomailla asuvaa kiinalaista toisinajattelijaa arvostelee avoimessaan kirjeessään Kiinan pääministerin Li Pengin suunniteltua valintaa pian kokoontuvan kansallisen kansankongressin puheenjohtajaksi.

Allekirjoittajat muistuttavat, että Li Peng oli vastuussa demokratialiikkeen verisestä tukahduttamisesta Pekingin Taivaallisen rauhan aukiolla vuonna 1989. Kirjeen mukaan eräät kansankongressin (parlamentin) pysyvän komitean edustajat vaativat jo silloin Lin erottamista.

-Tähän päivään mennessä Li ei ole kuitenkaan tehnyt toiminnastaan tiliä parlamentille. Täten hän on osoittanut halveksivansa demokratiaa ja kansankongressia. Hän on vähiten pätevä henkilö kansallisen kansankongressin puheenjohtajaksi, kirjeessä sanotaan.

Allekirjoittajien joukossa on tunnettuja toisinajattelijoita kuten demokratialiikkeen isäksi kutsuttu Wei Jingsheng ja Kiinan ihmisoikeuksien puolesta taisteleva Liu Qing.

Kansallinen kansankongressi aloittaa istuntonsa Pekingissä torstaina. Sen ja kommunistipuolueen 15. puoluekokouksen viime vuonna tekemän sopimuksen mukaan Li voidaan valita kansankongressin puheenjohtajaksi. Perustuslain mukaan hän ei voi enää jatkaa kolmatta kautta pääministerinä.
(STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.