Kiinalaisen nettikauppa Alibaban perustaja eläkkeelle 54-vuotiaana – omaisuus miljardeja dollareita

Netin kauppajätti Alibaban yksi perustajista ja hallituksen puheenjohtaja Jack Ma aikoo eläköityä Alibaban johdosta 54-vuoden iässä. Asiasta kertoo The New York Times.

Ma on Kiinan rikkain mies, noin 40 miljardin dollarin omistusosuudella. Hän omistaa Alibabasta reilut 6 prosenttia, mutta lehti nostaa esille, että osuus on todennäköisesti korkeampi, koska Alibaballa on monimutkainen rakenne. Hän aloitti Alibabassa vuonna 1999, perustaessaan yhtiön 17 muun kanssa ja rakensi siitä nykyisen verkkokaupan jättiläisen, jonka omaisuuden arvoksi on arvioitu 420 miljardia dollaria. Sitä ennen hän oli englannin kielen opettaja.

Bloombergin haastattelussa viime viikolla Ma totesi, ettei koskaan tule olemaan niin rikas kuin Microsoftin perustaja Bill Gates, mutta ainakin hän eläköityy aikaisemmin. Gates oli 58 siirtyessään sivuun yhtiönsä johdosta.

Alibaban pitkä tie huipulle

Alibaba aloitti internetin kauppapaikkana yrityksiltä yrityksille. Se laajeni yksityisille kuluttajille vuonna 2003. Nykyään Alibaba on internetin jättiläinen, joka on yksi suunnannäyttäjistä. Sillä on myös internetrahoitusta, pilvipalveluja, mediapalveluja ja viihdettä. Yhtiö omistaa myös Kiinan Facebook-vastine Weibon osakkeita ja englannin kielisen hongkongilaisen The South China Morning Postin osakkeita. Yhtiö on toistuvasti yrittänyt vallata myös Yhdysvaltojen markkinoita, mutta suurta läpimurtoa saadaan vielä odottaa.

The New York Times kertoo, että Ma aikoo eläköityä aikana, jolloin muutoksen tuulet puhaltavat. Kiinan valtio on halunnut ottaa entistä isomman otteen Kiinan menestyneestä liiketoimiympäristöstä. Samalla kansainvälinen kasvu on Kiinassa hiipunut ja maan velka on kohonnut. Lisähaasteita tuo kauppasodan elkeet Yhdysvaltojen kanssa.

Ma pysyy hallituksessa

Lehden haastattelussa Ma toteaa, että eläköityminen on uuden ajan alku. Hän aikoo eläköitymisen jälkeen keskittyä koulutukseen, koska omien sanojensa mukaan rakastaa sitä.

Ma aikoo pysyä Alibaban hallituksessa ja lisäksi hän aikoo jatkossakin mentoroida yhtiön johtoa. Ma täyttää 54 maanantaina.

The New York Times nostaa esille sen, että Ma on yksi Kiinan ensimmäisistä menestyneistä yrittäjistä, jotka eläköityvät. Kiinassa vain harva 50-vuotias siirtyy yrtyksestään sivuun. Lisäksi Kiinan it-jätit Alibaba, Tencent, Baidu ja JD.com ovat kaikki kasvaneet voimakkaasti viime vuosina ja uhanneet jopa yhdysvaltalaisten Amazonin ja Googlen kokoluokkaa.

Jack Ma siirtyi Alibaban toimitusjohtajan paikalta sivuun vuonna 2013. Nykyisen toimitusjohtajan, Daniel Zhangin arvioidaan olevan yksi Man mantelinperijöistä. 

Ma on usein puhunut julkisuudessa siitä, että ei halua viettää loppuelämäänsä yhtiönsä leivissä, vaan haluaa eläköityä ja palata opettamisen pariin.  Vuonna 2014 mies perusti säätiön, joka edistää koulutusta Kiinan maaseudulla.

Lue myös:

    Uusimmat