Kiinalainen Lenovo haluaa älypuhelinten ykköseksi

Maailman suurin tietokonevalmistaja Lenovo mielii kärkisijalle myös älypuhelimissa. Maailmanvalloitus on kiinalaisyhtiölle myös pakko, koska kasvua viime vuodet paisuttanut kotimainen kysyntä hiipuu.  

 Maailman suurin tietokonevalmistaja

-Vuonna 1984 Kiinassa perustettu Lenovo nousi viime vuonna maailman suurimmaksi tietokonevalmistajaksi noin 20 prosentin markkinaosuudella.

-Lenovo julkisti ensimmäisen älypuhelimensa vuonna 2010. Tänä vuonna se osti matkapuhelinvalmistaja Motorola Mobilityn hakukoneyhtiö Googlelta.  

-Heinä-syyskuussa Lenovo oli maailman neljänneksi suurin älypuhelinvalmistaja Samsungin, Applen ja toisen kiinalaisen yhtiön Xiaomin jälkeen.  

(stt)

-Kiinan älypuhelinmarkkina on kasvanut viime vuosina voimakkaasti, ja sinne on mahtunut monta kotimaista yritystä. Nyt hyperkasvun aika alkaa olla ohi ja markkina on kyllästymässä. Jos yhtiöt haluavat selvitä, niistä pitää tulla globaaleja, sanoo Lenovon toimitusjohtaja Yang Yuanqing, joka vieraili torstaina Helsingissä.  

Lenovo on ollut älypuhelinten myynnissä maailmanlaajuinen nelonen Samsungin, Applen ja toisen kiinalaisen yhtiön Xiaomin jälkeen. Yhtiön kasvu on kuitenkin tullut liki kokonaan Kiinasta. Tähän toivotaan tulevan muutos, kun Lenovo tänä vuonna osti hakukoneyhtiö Googlelta Motorolan matkapuhelinliiketoiminnan osana laajentumisstrategiaansa.  

-Motorola-oston myötä varmistimme asemamme älypuhelinmarkkinoiden kolmosena. Se ei kuitenkaan riitä meille, vaan vuosien kuluessa haluamme nousta ykköseksi, Yang painottaa.

Älyasusteista ei puhelinten haastajaksi

Motorola-kaupan myötä Lenovo saa valikoimaansa myös kalliimpien hintaluokkien puhelimia sekä aineetonta pääomaa ja osaamista, joita tarvitaan länsimarkkinoiden valloittamiseen. Yang lupaa ensimmäisiä Lenovon valmistamia, Android-käyttöjärjestelmän Motorola-älypuhelimia Euroopan ja Suomen markkinoille ensi vuoden aikana.  

-Innovaatiivisuus on iso haaste. Pelkkä hinnan tuijottaminen ei riitä. On löydettävä tasapaino innovaatioiden ja tehokkuuden välillä, jotta voimme tarjota tuotteita asiakkaille edullisempaan hintaan.  

Lenovo kehittää myös niin kutsuttua wearables-teknologiaa, eli erilaisia älyasusteita. Yang ei kuitenkaan usko, että esimerkiksi älykellot voisivat tulevaisuudessa nousta yhtä isoksi jutuksi kuin tietokoneet tai älypuhelimet.  

-Katson, että wearables-markkina on hyvin sirpaleinen, eikä mikään yksi laite saa siitä suurta osuutta. Mutta koko markkina voi kuitenkin olla iso, ja haluamme olla siinä mukana.  

Bonuksista miljoonia työntekijöille

Yang on noussut otsikoihin viime vuosina, koska hän on jakanut osan henkilökohtaisista bonuksistaan yhtiön työntekijöille. Bloombergin mukaan viime vuonna Yang antoi pois yli kolme miljoonaa dollaria bonuksiaan. Yang kertoo, että bonukset jaetaan noin 10 000 työntekijälle eri maissa.  

-En vain tarvitse niin paljoa rahaa. Lisäksi katson, että se on myös panostus kansantalouteen, koska raha menee työntekijöiden kulutukseen, hän selittää.  

Esimerkiksi kiinalaisen telejätti Huawein kohdalla on epäilty, että Kiinan hallinto yrittää yhtiön teknologioiden avulla vakoilla länsimaissa. Yang vakuuttaa, että Kiinan hallinto ei ole koskaan puuttunut Lenovon toimintaan.  

-Meillä pitää olla hyvät suhteet Kiinan hallitukseen samaten kuin kaikkien maiden hallituksiin, koska niin saamme bisnesmahdollisuuksia. Mutta me olemme hyvin läpinäkyvä, markkinoiden ohjaama yritys.  

Lue myös:

    Uusimmat