Mainos

Kiina ja Yhdysvallat lämmittelevät välejään uudella kauppasopimuksella

Kiina ja Yhdysvallat ilmoittivat perjantaina solmineensa uuden kauppasopimuksen, jonka myötä Kiina avaa markkinoitaan. Kiinan tekemät myönnytykset jäävät melko rajallisiksi ja monet amerikkalaiset tarkkailijat jäivät odottamaan, aikooko Kiina tällä kertaa toteuttaa sitoumuksensa.

Sopimukseen sisältyy, että Kiina sallii amerikkalaisen naudanlihan tuonnin ja antaa amerikkalaisten korttimaksuyhtiöiden Visan ja MasterCardin tarjota palveluitaan. Ulkomaiset yhtiöt saavat myös tarjota Kiinassa luottoluokituspalveluita.

Yhdysvallat sallii vuorostaan kypsennetyn kananlihan tuonnin Kiinasta. Tuonti on ollut pitkään kielletty, koska amerikkalaiset ovat olleet huolissaan turvallisuudesta. Kiinan siipikarjatuotannossa leviävät sekä salmonella että lintuinfluenssa, mutta kypsennetyn lihan oletetaan olevan turvallista.

Kiina kielsi naudanlihan tuonnin Yhdysvalloista vuonna 2003, kun Yhdysvalloista löytyi BSE- eli hullun lehmän tautiin sairastunut nauta. Virallisesti Kiina salli naudanlihan tuonnin jo viime syksynä, mutta käytännössä päätös on toistaiseksi jäänyt kuolleeksi kirjaimeksi.

Lisäksi Kiina nopeuttaa amerikkalaisten geenimuunneltujen siementen tuontihakemusten hyväksyntää. Yhdysvallat taas sallii nesteytetyn maakaasun viennin Kiinan.

Sotakirveet haudattiin Mar-a-Lagon hiekkaan

Kiinan ja Yhdysvaltojen presidentit Xi Jinping ja Donald Trump lämmittelivät maidensa kauppasuhteita viime kuussa, kun he tapasivat Trumpin loma-asunnolla Floridan Mar-a-Lagossa. Presidentit sopivat sadan päivän ohjelmasta kauppasuhteiden kehittämiseksi.

Vaalikampanjansa aikana Trump uhosi tiukoista toimista Kiinaa vastaan ja syytti sitä epäreilusta kilpailusta ja valuuttakurssimanipuloinnista. Kiinan vienti Yhdysvaltoihin on noin 300 miljardia dollaria ylijäämäinen. Uhkaukset ovat vaihtuneet liennytyshenkeen, kun Trump on hakenut Kiinan tukea Pohjois-Koreaa vastaan.

Trump ylisti Xitä Economistin haastattelussa.

– Minä uskon, että hän pitää minusta paljon. Hän on loistotyyppi, Trump kehui.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.