Kiina ja Intia sopivat rajakiistansa

Kiina ja Intia sopivat rajakiistan ratkaisemisesta neuvotteluin.

Kiina ja Intia ovat solmineet sopimuksen, jonka on määrä päättää neljän vuosikymmenen rajakiista neuvotteluin. Sopimus allekirjoitettiin Delhissä Intian pääministerin Manmohan Singhin ja hänen kiinalaisen virkaveljensä Wen Jiabaon läsnäollessa. Lisäksi allekirjoitettiin 11 muuta sopimusta.

Maat sopivat poliittisista periaatteista, joita noudatetaan Kiinan ja Intian välisen rajakysymyksen ratkaisemisessa, sanottiin Intian ulkoministeriön tiedotteessa.

Maiden välistä rajaa ei ole Himalajan vuoristossa koskaan merkitty selvästi, ja mailla on ollut päällekkäin meneviä vaatimuksia raja-alueista. Maat kävivät rajasodan vuonna 1962. Vuonna 1988 ne perustivat työryhmän pohtimaan rajakiistan ratkaisemista.

Virallinen tulitaukolinja on vielä päättämättä, mutta raja-alueella on ollut melko rauhallista vuosina 1993 ja 1996 allekirjoitettujen sopimusten ansiosta.

Osapuolet lupaavat olla käyttämättä voimaa tai olla uhkaamatta sillä toista osapuolta.

-Rajakysymykseen liittyvien erimielisyyksien ei pitäisi antaa vaikuttaa kahdenvälisten suhteiden kaikinpuoliseen kehittymiseen, tiedotteessa todettiin.

Viranomaisten mukaan maiden nimittämät erityisedustajat neuvottelevat rajalinjojen määrittelemisestä Kashmirin alueella, missä sekä Kiina että Intia ovat vaatineet maa-alueita itselleen.

Yhteistyötä lisätään

Muut sopimukset koskevat lentoliikenteen ja kaupan lisäämistä sekä sotilaallisen vuorovaikutuksen kehittämistä maailman kahden väkirikkaimman valtion välillä. Maat aikovat myös lisätä yhteistyötä tietotekniikassa sekä öljy- ja kaasualoilla. Ne pyrkivät edistämään myös kulttuuri- ja nuorisovaihtoa ja matkailua.

Wen ja Singh keskustelivat myös YK:n vahvistamisesta. Intia on pitkään toivonut pysyvää paikkaa YK:n turvallisuusneuvostosta. Yhteisessä tiedotteessa sanottiin, että Kiina tukee Intian toiveita toimia aktiivisesti YK:ssa ja kansainvälisissä kysymyksissä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat