Suomeen kautta aikojen kovin linturyntäys – lähes 400 000 hanhea kerralla Porvooseen

Hanhi hyökkäsi yllättäen kaataen Mirellen Varsinais-Suomessa – tilanne tallentui kameralle 1:02
Video: Röyhkeät hanhet hyökkäsivät Mirellen kimppuun kesällä 2021.

Valkoposkihanhien ensimmäinen päämuutto tapahtui maanantaina.

Maanantaina nähtiin Suomen kautta aikojen kovin linturyntäys, kun Porvoon edustan saarissa, erityisesti Söderskärin lintuasemalla, havaittiin ennätykselliset 382 000 hanhea, kertoo Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

Hanhista 161 000 määriteltiin valkoposkihanhiksi. Isoja hanhimääriä kirjattiin lisäksi myös Helsingin ja Värtsilän välisellä alueella.

Sisämaassa suuri määrä hanhia laskettiin Savonlinnan Iso Aapraminsaaressa, jossa mitattiin 127 000 hanhea. Näistä 91 000 tunnistettiin valkoposkihanhiksi.

Edellinen isompi hanhiryntäys koettiin äitienpäivänä, kun Savonlinnan Iso Aapraminsaaressa laskettiin 36 000 hanhea, joista 21 000 määriteltiin valkoposkihanhiksi.

ELY-keskuksen mukaan Itä-Uusimaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Parikkalan ja Keski-Karjalan pelloilla on nyt runsaasti valkoposkihanhia.

Ensimmäinen hanhien päämuutto on nyt koettu ja kaakkoinen-itäinen Suomi on nyt Barentsinmeren valkoposkihanhikannan pääruokailualuetta.

Hanhille on tällä viikolla tarjolla erinomaista muuttosäätä. Luvassa on myötätuulta, poutaa, enimmäkseen hyvää näkyvyyttä ja lämmintä säätä.

Edellisvuosien tapaan BirdLife Suomi ja Pohjois-Karjalan ELY-keskus seuraavat valkoposkihanhen muuton etenemistä pesimäalueilta Suomeen ja siitä eteenpäin talvehtimisalueille.

Lue myös:

    Uusimmat