Vantaan ja Keravan alue hakee lisää rahaa valtiolta – taustalla kaksi erityispiirrettä: "Kaikki hyvinvointialueet kamppailevat"

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue hakee ensimmäisenä hyvinvointialueena valtiolta lisärahoitusta. Alueen lisärahoituksen tarve tälle ja ensi vuodelle on yhteensä noin 150 miljoonaa euroa. 

Vantaan ja Keravan hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytön mukaan tärkein peruste lisärahoituksen hakemiseen on alueen sosiaalihuollon erityispiirteet. 

– Näillä erityispiirteillä viitataan monikulttuurisuuteen ja metropolialueen lieveilmiöihin, jotka molemmat aiheuttavat sosiaalihuollossa muita hyvinvointialueita suurempaa palveluntarvetta. 

Aalto-yliopistolla teetetyn rahoitusmalliselvityksen mukaan alueelta jää alueen erityispiirteiden vuoksi puuttumaan vuosittain rahoitusta noin 70 miljoonaa euroa. 

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue on joutunut ottamaan velkaa 100 miljoonaa euroa molempina ensimmäisinä toimintavuosinaan lakisääteisten palveluiden turvaamiseksi, koska kunnista siirtynyt rahoitus ei ole riittänyt.

"Ei odotettavissa lisää hakemuksia"

Valtiovarainministeriöstä muistutetaan, että pelkkä talousahdinko ei ole riittävä kriteeri lisärahoituksen myöntämiselle. 

– Vantaan ja Keravan tilanne ei ole millään tavalla poikkeuksellinen. Kaikki hyvinvointialueet kamppailevat sen kanssa, että toiminta täytyy saada mitoitettua valtion osoittamaan rahoitukseen, valtiovarainministeriön osastopäällikkö Ville-Veikko Ahonen sanoo. 

Ahonen ei usko, että muilta hyvinvointialueilta tulisi ainakaan heti lisärahoitushakemuksia. 

– Varmasti muut hyvinvointialueet seuraa tarkasti miten tämä Vantaan ja Keravan tilanne etenee. Korostan, että tämä ei ole mikään automaatti, että hyvinvointialue tulee lisää rahaa saamaan. 

Purra ei vielä ota kantaa

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) ei vielä ota kantaa hyvinvointialueen rahapyyntöön. Purra vastasi median kysymyksiin tänään Brysselissä Ecofin-kokouksen yhteydessä pidetyssä tiedotustilaisuuessa.

– Tällainen on hyvinvointialueelle mahdollista, pyytää lisää rahoitusta. En oikeastaan voi vastata vielä tarkemmin tähän. En ole vielä lukenut hyvinvointialueen ulostuloa. Sen voin nyt sanoa, että hyvinvointialueiden ongelmat ovat yksi ongelmista hallituksen sylissä, Purra kommentoi.

Lue myös:

    Uusimmat