Kiimingissä alkoi poikkeuksellinen koululakko sisäilmaongelmien vuoksi – "Näin vanhempien pitääkin reagoida"

Kiimingin Jokirannan koululla alkoi tänään kolmen päivän mittainen koululakko. Lakon syyksi on kerrottu koulun pitkään jatkuneet sisäilmaongelmat. Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen kuvailee lakkoa erittäin harvinaiseksi ja kannustaa vanhempia harkitsemaan koululakkoa vaikuttamiskeinona muuallakin.

Luukkaisen mukaan koululakkoon johtaa yleensä vanhempien huoli lastensa terveydestä. Huolta aiheuttavat esimerkiksi juuri sisäilmaongelmat.

– Vanhemmat havaitsevat lapsen terveydessä oireita ja ovat yhteydessä koulutuksen järjestäjään. Yleensä nämä ovat sellaisia tapahtumia, joissa vanhemmat katsovat lakon olevan viimeinen mahdollisuus vaikuttaa. Vanhempien pitääkin reagoida näin, jos ei ala muutoksia syntymään, hän sanoo MTV Uutisille.

– Sisäilmakysymyksiä on valtavasti, eikä niihin puututa riittävästi. Suomalainen yhteiskunta on kaiken kaikkiaan selkeästi nostanut kädet pystyyn, ja ymmärrän täysin näitä vanhempia.

Luukkaisen mukaan sisäilmaongelmaisia päiväkoteja, kouluja ja oppilaitoksia löytyy kaikista Suomen kunnista. Ongelmaan tulisi kiinnittää enemmän huomiota, sillä sen laiminlyönti voi kostautua tulevaisuudessa.

– Se on valtava ja jatkuvasti kasvava ongelma, koska näiden tilojen korjaamiseen ja kunnossapitoon ei ole puututtu riittävästi. Minä vain kysyn, että miten valtava terveys- ja työkykyongelma tämä tulee jatkossa olemaan, kun lapset altistuvat pienenä sisäilmaongelmille ja niistä aiheutuvat terveyshaitat saattavat näkyä vasta myöhemmällä iällä.

Lakon aikana koulutuksen järjestäjällä vastuu oppimisesta

Luukkaisen mukaan koululakko tarkoittaa lain näkökulmasta käytännössä sitä, että vanhemmat siirtävät lapsen kotiopetukseen määräajaksi. Järjestely on lainmukainen.

Hän haluaa korostaa, että mikäli koulutusta järjestetään epäterveellisissä tiloissa ja vanhemmat reagoivat siihen kuten Kiimingin Jokirannan koululla, vastuu oppimistuloksista säilyy silti koulutuksen järjestäjällä.

– Se ei pääse karkuun siitä vastuusta, että lasten pitää saavuttaa asetetut oppimistavoitteet. Kyllä koulutuksen järjestäjän täytyy selvittää hyvinkin nopeasti, että mikä tällaisessa tilanteessa on taustalla ja miten koulutus tullaan järjestämään.

Lue myös:

    Uusimmat