Kierrätystoimijoiden varastot täyttyivät nopeasti, kun korona sulki myymälät – näin poikkeuskevät vaikutti tarjontaan: "Tuotejakauma on ollut erilainen kuin yleensä"

MTV ludejahdissa kierrätyskeskuksessa – tämän takia koira on ylivertainen apu tuholaisten etsimisessä 6:25
MTV Uutiset Live hyppäsi mukaan Kierrätyskeskuksen ludejahtiin – koiran avulla lahjoitetut tuotteet on nopea tarkistaa tuholaisten varalta. Katso videolta, mitä se tarkoittaa!

Koronavirustilanne on vaikuttanut monin tavoin vaatteita ja tavaroita kerääviin toimijoihin. Rajoitusten purkamisen myötä lahjoitusmäärät ovat alkaneet taas hiljalleen kasvaa. Epidemian jatkuminen vaatii kuitenkin sosiaalisten kontaktien välttämistä myös kierrättäessä.

Koronavirus sai maaliskuussa kierrätystoimijat keskeyttämään osan toiminnoistaan. Esimerkiksi vaatteita ja kodin pientavaraa keräävä hyväntekeväisyysjärjestö UFF joutui sulkemaan myymälänsä. Ihmisiä kehotettiin välttämään vaatteiden viemistä keräyslaatikoihin. Osassa maata vaatekeräystoiminta jouduttiin jopa kokonaan keskeyttämään.

Tämä näkyi UFF:in toiminnassa. 

– Pyysimme vaatelahjoittajia säilömään kierrätysvaatteet kotona ja ihmiset ovatkin olleet joustavia sen suhteen. Koska lahjoitusten jälleen- ja tukkumyynti ei ollut mahdollista, myymälöiden varastotilat täyttyivät nopeasti. Näin ollen myös vaatekeräyksen logistiikkaketjun toiminnassa jouduttiin valmistautumaan mahdollisiin vieläkin laajempiin häiriöihin, UFF:ilta kerrotaan. 

Hallituksen ilmoituksen myötä koronarajoituksia alettiin purkamaan toukokuun puolivälissä. Rajoitusten lieventämisen myötä UFF on saanut vaatekeräystoimintansa jälleen käyntiin.

Vaikka järjestön tiloissa onkin ollut ahdasta, ovat lahjoitusmäärät kesäkuun ensimmäisellä viikolla olleet muutaman prosentin pienemmät verrattuna normaaliin ajankohtaan.

– Lahjoitusmäärät ovat hieman pienempiä normaaliin ajankohtaan verrattuna johtuen mahdollisesti siitä, että ihmiset liikkuvat vielä vähemmän, UFF:ilta kerrotaan. 

Lahjoitusten sisällössä sen sijaan ei ole havaittu muutoksia. 

– Suomalaiset ovat hyvin tietoisia siitä, millaista vaatetta voi lahjoittaa uudelleenkäyttöön eli puhdasta ja ehjää, uudelleenkäyttöön soveltuvaa, järjestöstä kehutaan. 

Sitä, miten koronavirustilanne näkyy kierrätystavoissa tulevaisuudessa, on mahdotonta arvioida. 

– On mahdotonta arvioida poikkeustilanteen pitkäaikaisvaikutuksia ihmisten kierrätystapoihin, mutta uskomme, että suomalaiset ovat jatkossakin erittäin ahkeria kierrättäjiä, UFF:ilta otaksutaan. 

UFF kertoo vaatekeräyspalvelun toimivan nyt normaalisti, vaikka ajoittaisia ruuhkia saattaa ilmetä. Täydestä keräyslaatikosta voi ilmoittaa UFF:ille puhelimitse sähköpostitse.

Kodin pientavaran määrä korostunut 

Pääkaupunkiseudulla toimii useita Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kierrätysmyymälöitä ja kaksi tavarataloa. Lisäksi Kierrätyskeskus järjestää erilaisia keräystapahtumia kiertävillä keräysautoilla.

Koronavirustilanne on näkynyt myös Kierrätyskeskukseen tulevissa lahjoituksissa. 

– Olemme saaneet maalis-toukokuun aikana lahjoituksia noin 2/3 osaa alkuvuoteen verrattuna. Tämä on yllättävän paljon määrällisesti, kun merkittävä osa kevään lahjoituksista yleensä tulee esim. Uudenmaan Marttojen kanssa yhteistyössä toteutettavasta keräyksestä, joka on nyt peruttu, kertoo pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen tuotehallintapäällikkö Miia Podworsky

Keräyskampanjoiden peruminen on muuttanut Kierrätyskeskukseen tulevia lahjoituksia. 

– Tuotejakauma on ollut hieman erilainen kuin yleensä, mikä johtuu keräyskampanjoiden keskeytymisestä. Niistä olemme saaneet paljon tekstiiliä. Nyt sitä on tullut suhteessa vähemmän ja olemme saaneet enemmän sekalaista pientavaraa, leluja ja astioita. Huonekaluja emme ole pystyneet ottamaan vastaan myymälöiden sulkuaikana lainkaan tilanpuutteen vuoksi, toteaa Podworsky. 

Rajoitusten purkaminen ja myymälöiden avaaminen ovat näkyneet lahjoitusmäärissä. 

– Lahjoitusmäärät ovat kasvamaan päin. Luulen että tämä johtuu siitä, että olemme saaneet avattua viimeisetkin myymälät vihdoin. Asiakkailla on siis paremmat mahdollisuudet tuoda lahjoituksia, kun pisteitä on lähempänä auki, sanoo Podworsky. 

Miten korona vaikuttaa jatkossa? 

Korona tulee muuttamaan maailmaa, mutta sitä, miten se tulee vaikuttamaan ihmisten kierrätystapoihin, on vaikea arvioida. 

– Pidemmän aikavälin tapojen muutoksista on tässä vaiheessa vaikea sanoa. Yleisesti toivoisimme, että ihmiset luopuisivat heille tarpeettomasta, ehjästä tavarasta ja laittaisivat sen mieluummin kiertoon eikä jätteeksi. Näin saamme luonnonvaroja säästettyä. Toiselle tarpeeton tavara voi olla toiselle aarre, sanoo Podworsky. 

Podworskyn mukaan on tärkeää pohtia vaihtoehtoisia tapoja kierrätystoiminnalle. 

– Jos akuutti epidemiatilanne jatkuu pitkään vielä, pitää ehkä miettiä kontaktitonta lahjoitusmahdollisuutta jatkossakin. Tämä on ollut mahdollista poikkeusaikana auki olevissa myymälöissämme huhti-toukokuun ajan, Podworsky lisää. 

Lahjoittaessa on tärkeä muistaa, että aivan kaikki vaatteet ja tavarat eivät kelpaa kierrätettäväksi. 

– Toivomme, että meille lahjoitettaisiin ehjiä ja puhtaita vaatteita ja tavaroita. Rikkinäiset tavarat ja tekstiilit ovat meille pelkkä kuluerä. Poikkeuksena tästä otamme vastaan epäkunnossa olevia polkupyöriä ja elektroniikkaa. Meillä on verstastoiminnot näiden tuoteryhmien osalta ja kunnostamme näitä tuoteryhmiä myyntikuntoiseksi, Podworsky muistuttaa. 

Kirjoittaja on osallistunut Helsingin yliopiston avoimen yliopiston Journalismi ammattina -kurssille. Artikkeli on osa kurssin lopputyötä. 

Lue myös:

    Uusimmat