"Kieltäydymme lähtemästä korruptioon mukaan"

Korruptio istuu syvällä sri lankalaisessa yhteiskunnassa. Pentti-Oskari Kangas vaimoineen taistelee vastustuksesta huolimatta systeemiä vastaan.

Pentti-Oskari ja Marja Kankaan ruohonjuuritason hyväntekeväisyystyö Sri Lankassa on vaatinut paitsi sitkeää työtä, myös ripauksen onnenkantamoista. Siinä missä moni avustusjärjestö on luovuttanut vuosien mittaan, Kankaat ovat palanneet Sri Lankaan yhä uudestaan.

− Sri Lanka on avustusjärjestöille vaikea maa. Korruptio on rajua, ja sitä on kaikkialla, Pentti-Oskari kertoo.

Kankaat sitoutuivat alusta lähtien taistelemaan korruptiota vastaan. Pariskunnan peräänantamattomuus on aiheuttanut hämmennystä, jopa vaaratilanteita, paikallisen virkamieskunnan keskuudessa.

− Kun iso avustusjärjestö rakentaa tsunamin uhrille uuden talon, paikalliset päättävät tahot pitävät itsestään selvänä, että heille kuuluu siitä osuus. Kaikki maassa kohtaamamme vastoinkäymiset liittyvät jollain tapaa korruptioon.

Suomalainen luupäisyys on kantanut Kankaat vaikeuksien yli. Kaksikko on sinnitellyt ja luovinut korruptioviidakossa muun muassa ottamalla tarkasti ennalta selvää, että avustus menee varmasti oikeaan kohteeseen.

− Viranomaiset ovat seuranneet tarkasti toimintaamme. Olemme ansainneet 15 vuodessa heidän hyväksyntänsä. Myös se auttoi, että hankkeemme rekisteröitiin kaksi vuotta sitten viralliseksi avustusjärjestöksi, Pentti-Oskari sanoo.

Puhuminen auttaa

Avustustyö kaukaisessa maassa, vaikeissa olosuhteissa on raskasta sekä fyysisesti että henkisesti. Kankaat ovat kohdanneet vuosien varrella useita läheltä piti -tilanteita.

− Esimerkiksi sodan aikana nenän edessä räjähti bussi. Emme silti pelkää. Taustalla on usko kohtaloon. Sitä ei voi välttää, jos kohdalle sattuu, Pentti-Oskari toteaa.

Henkisellä puolella Kankaat tukevat toinen toisiaan. Yhteiset kokemukset ovat lähentäneet pariskuntaa valtavasti.

− Emme saaneet tsunamin jälkeen terapiaa. Olemme vaimon kanssa puhuneet aiheesta kyllästymiseen asti, ja asia on sen myötä arkipäiväistynyt. Ammattiapuun ei ole ollut tarvetta.

Kun Pentti-Oskari ja Marja lähtivät 25 vuotta sitten Sri Lankaan, heillä oli vielä varsin erilaiset perustavoitteet avustustyön suhteen.

− Meillä oli pitkä litania asioista, joita halusimme opettaa paikallisille. Nyt sama litania koskee sitä, mitä me voimme oppia heiltä.

Pentti-Oskari arvostaa muun muassa buddhalaista ajattelutapaa, joka on uskomattoman lempeä ja ymmärtäväinen. Paikalliset elävät päivän kerrallaan. Eilen koettua tsunamia ei jäädä ruikuttamaan, koska se oli eilen.

Joel Hallikainen sanoi kerran meille, että köyhän on pakko hymyillä. On totta, ettei köyhällä ole muuta kuin hymy. Hymyä käytetään, ja se pitää ihmisen henkisyyden voimissaan. Jos sri lankalainen saa aamusta lähtien euron yhdestä hymystä, illalla koko saaren väki on miljonäärejä.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat