Kielensä nielaisseen maajoukkuepelaajan kohtelu raivostuttaa – laitettiin takaisin kentälle neljä minuuttia tapahtuneen jälkeen: "Äärettömän vaarallista"

Sveitsin ja Georgian välisessä jalkapallon EM-karsintojen ottelussa koettiin kauhunhetkiä, kun Sveitsin Fabian Schär törmäsi Georgian Jemal Tabidzeen ja menetti tajuntansa. Suuren kummastuksen ja osittaisen raivon sai aikaan se, että Schär palasi kentälle neljä minuuttia tapahtuneen jälkeen.

Ottelussa oli käynnissä 23. peliminuutti kun kaksikon päät osuivat voimalla yhteen. Valioliigan Newcastlea edustava Schär putosi tajuttomana maahan ja oli tukehtua, kun hänen kielensä oli valahtanut kurkkuun. Georgian Jano Ananidze reagoi kuitenkin tilanteeseen nopeasti ja riensi avaamaan Schärin hengitystiet. 

Nähtyään videon Schär sanoi, ettei hänellä ollut mitään muistikuvaa tapahtuneesta.

– Se näyttää kauhealta. En muista mitään. Olin tajuttamona muutamien sekuntien ajan. Päässäni surisee vieläkin. Niskaani koskee ja minulla on mustelma otsassa, mutta se oli sen arvoista, Schär sanoi sveitsiläislehti Blickille.

Schär sai hoitoa ja hänet passitettiin takaisin kentällä muutamien minuuttien jälkeen. Hän sanoi Sveitsin jalkapalloliiton tiedotteessa, että halusi todella pelata ja hän haluaa antaa kaikkensa joukkueen ja maansa eteen. Samalla hän varmisti, että ei tule pelaamaan tiistaisessa EM-karsintaottelussa Tanskaa vastaan.

Aivovammojen ehkäisemisen eteen työtä tekevä hyväntekeväisyysjärjestö Headway vaati Euroopan jalkapalloliitto Uefaa tutkimaan tapauksen. Pelaajien suojeleminen aivotärähdyksiltä on ollut viime aikoina suurena puheenaiheena jalkapallopiireissä.

Pelaajien liitto FIFPro kritisoi tässä kuussa ammattilaisjalkapalloilun suhtautumista aivotärähdyksiin. Samalla se esitti, kuinka nykyisiä säädöksiä noudatetaan puutteellisesti.

– Kuinka monen pelaajan pitää laittaa uransa, elämänsä ja terveytensä riskirajoille vain siksi, että lajissa ei noudeta määrättyjä säädöksiä, Headwayn toimitusjohtaja Peter McGabe sanoi BBC:lle.

– Yksinkertaisesti sanottuna, päätös sallia Schärin palaaminen kentälle selvän aivotärähdyksen jälkeen ei ollut pelkästään äärettömän vaarallista vaan selvää velvollisuuden noudattamatta jättämistä. Pelaajan kommentit ottelun jälkeen ovat myös järkyttäviä. Se osoittaa pelaajien osalta puutteellista tietoisuutta ja ymmärrystä. Uefan pitää välittömästi aloittaa tapauksesta tutkinta, McGabe jatkaa.

Sveitsi kohtaa toisessa EM-karsintaottelussaan tiistaina Tanskan.

Lue myös:

    Uusimmat