Kiehunta metsähallituslain ympärillä jatkuu

Metsähallituslakia vastustava nettiadressi on kerännyt reilussa viikossa lähes 120 000 allekirjoitusta.

Tänään asiaan otti kantaan kansanedustaja Pertti Salolainen (Kok.)

– Metsähallituslain käsittely eduskunnassa on saanut viime vaiheessa omituisia piirteitä, kun hallituspuolueissa esiintyy pyrkimystä valiokuntakäsittelyssä heikentää Luontopalvelujen asemaa, ja aiheuttaa sillä tavoin suurta epävarmuutta kansallispuistojen ja luontoalueiden tulevaisuuteen. Valmistelussa oleva laki vahvistaa Metsähallituksen hallituksen asemaa ja Luontopalvelut vastaavasti menettäisivät valtaa, kirjoittaa Salolainen tiedotteessaan.

"Ympäristöministeriön valtaa ei viedä"

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (Kesk.) jatkaa rauhoittelevaa linjaansa.

– Miten päätöksenteko Metsähallituksen sisällä menee, on kiintoisa yksityiskohta, mutta se ei tule mitenkään vaikuttamaan siihen, mitä suomalaiset ja eduskunta odottavat Metsähallitukselta. Metsähallitus tuottaa jatkossakin samoja hyötyjä ja palveluja, mitä nykyäänkin. Hallituksen esitys on tasapainoinen kokonaisuus, vakuuttaa Tiilikainen.

Ministeri vakuuttaa, ettei ympäristöministeriön päätösvaltaa olla viemässä.

– Ympäristöministeriöllä säilyy edelleen tulosohjaus Metsähallituksen luontopalveluihin, lupaa Tiilikainen.

"Kansalaisten huoli on turha"

Tiilikainen sanoo, että kansalaisten huoli on turha.

– Jos kansalaisten huolet, joita adressissa kuvataan, olisivat todellisia, varmasti olisin itsekin allekirjoittamassa sitä. Valmistelevana ministerinä tiedän, mitä lakiesitys tarkoittaa ja voin kertoa, että huolet siltä osin ovat turhia. Eli Metsähallitus ja valtiovalta huolehtivat jatkossakin, että monimuotoisuus ja retkeilypalvelut turvataan valtion mailla. Varmasti paras asia, mitä nyt voidaan tehdä, on lain säätäminen. Aletaan toimia ja elää sen mukaan ja muutamien vuosien kuluttua havaitaan, että onneksi nämä huolet olivat turhia.

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan odotetaan loppuviikolla saavan valmiiksi mietintönsä metsähallituslaista.

Suomen luonnonsuojeluliitto järjestää keskiviikkona illansuussa Helsingissä mielenosoituksen retkeilyn ja luonnon puolesta.

 

Lue myös:

    Uusimmat