Saarikko: "Luonnonsuojelu Suomessa voitti" – tähän kysymykseen keskusta ei vastannut suoraan

8:27
Marin sanoi, ettei enää katsele hallituksen pelisääntöjen rikkomista – miten keskusta reagoi?

Hallitus on pysynyt kasassa keskustan irtiotosta huolimatta. Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko ylistää luonnonsuojelun Suomessa voittaneen, vihreiden Ohisalo taas toteaa, ettei keskustaan voi luottaa luonnonsuojeluasioissa.

Keskusta äänesti odotetusti vastaan eduskunnan hallituksen esitystä, joka koski luonnonsuojelulain uudistamista.

– Olemme tyytyväisiä lopputulokseen ja siihen, että luonnonsuojelulaki paranee. Luonnonsuojelu Suomessa voitti. Omaisuudensuojaa koskevat lakipykälät selkiytyivät, valtiovarainministeri Annika Saarikko sanoo.

Pääministeri Sanna Marin totesi omassa puheessaan, että keskustan toiminta oli "viimeinen kerta" – ensi kerralla hallitus hajoaisi, ja se olisi sooloilevan puolueen vika.

Voiko translaki tai rakennuslaki kaataa vielä hallituksen?

Kysymykseen siitä, tulisiko keskusta jatkossakin tekemään irtiottoja hallituksen pelisäännöistä, Saarikko vastasi kuitenkin ympäripyöreästi.

Voiko hallitus kaatua vielä esimerkiksi translakiin tai rakennuslakiin, jotka ovat vielä eduskunnan käsiteltävänä?

– Eduskunnassa on käsittelyssä vielä kymmeniä hallituksen esityksiä, Saarikko kuittasi.

Saarikko toi esille muun muassa lausuntokierroksella olevan esityksen energiayhtiöiden lisävoittojen verottamista koskevan lakiesityksen.

Saarikko viittasi siihen, että menneillään oleva energiakriisi voi tuoda "yllättäviä" lakiesityksiä vielä tämän hallituskauden käsiteltäväksi.

– Näin merkittäviä muutoksia kaipaavia lakiesityksiä, jotka eduskunnassa jo olisivat, emme tunnista. Olemme siksi aivan normaalin hallituspuolueen tavoin valmiita sitoutumaan niihin toimintatapoihin, missä hallitus on tähänkin asti työskennellyt, Saarikko kuitenkin toppuutteli.

Toimintakykyinen hallitus kriisin keskellä

Muut hallituspuolueet ovat kritisoineet keskustaa vastarintaan uimisesta maailmantilanteessa, jossa energiakriisi pahenee, inflaatio jyllää ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan jatkuu. Vaikeina aikoina toimintakykyisen hallituksen merkitys korostuu.

– Tietenkään riitely tai hallituksen linjasta eroaminen ei ole itsetarkoituksellista, Saarikko sanoi.

Saarikko totesi myös, että keskusta on osa hallitusta.

– Meillä ei ole itsetarkoituksellista tarvetta äänestää tämän hallituksen esityksiä vastaan. Mutta luonnonsuojelulakiasiassa asiat ratkaisivat. Siihen näkemyseroon, joka omaisuudensuojaan kytkeytyen hallituksen sisällä muodostui luonnonsuojelulaissa.

"Omaisuudensuoja otettava huomioon"

Saarikko totesi, että maatalousvaliokunnan lausunnon jälkeen puolue ajatteli, että omaisuudensuojan kysymykset oli otettava huomioon luonnonsuojelulain lopputuloksessa.

– On normaali käytäntö, että lait muuttuvat eduskuntakäsittelyssä. Tämä kysymys oli erillinen, omansa, ja kuvastaa myös niitä arvojen ja näkemysten eroja luonnonvarojen suhteen, jota hallituksessa on koko kauden ajan ollut.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo (vihr.) tuli äänestyksen jälkeen tiedotustilaisuuteen silmin nähden pettyneenä, ja myönsikin tämän. Hänen mukaansa keskusta on horjuttanut hallitusta jo pitkään. Ohisalo totesi olevansa pettynyt siihen, ettei tässä maailmantilanteessa luonnonsuojelu ole tärkeää.

– Luonnonsuojelulaissa ei voi luottaa kokoomuslaisiin, perussuomalaisiin ja keskustaan, Ohisalo summasi.

"Matto hallituspuolueiden jalkojen alta"

Ohisalo kuvaili keskustan toimintaa "maton vetämiseksi jalkojen alta".

Hallituksen alkuperäisessä asetuksessa oli pykäliä, jotka olisivat koskeneet uhanalaisia luontotyyppejä, ja nämä pykälät poistettiin lakiesityksen muutoksessa. Lisäksi puroille, kalkkilammille ja lähteikölle ehdotettu suoja ei toteudu, vaan siinä sovelletaan muutetun lakiesityksen mukaan varovaisuusperiaatetta.

Keskustan muutoshalussa korostui maanomistajan oikeusturva esimerkiksi korvaukseen, muutoksenhakuun ja poikkeuslupaan.

Sanna Marin hallituksen luotsaamisesta: "Ottaa välillä voimien päälle" – katso video!

1:20

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja