KHO kumosi hallinto-oikeuden päätöksen: Ratista kärynneelle poliisille sai antaa potkut

Poliisilaitos sai irtisanoa vanhemman konstaapelin, joka oli syyllistynyt vapaa-ajallaan törkeään rattijuopumukseen, korkein hallinto-oikeus (KHO) katsoo. Oikeuden mukaan vanhempi konstaapeli oli menettänyt uskottavuuttaan valvoa liikennesääntöjen noudattamista.

Konstaapeli tuomittiin käräjäoikeudessa törkeästä rattijuopumuksesta 35 päivän ehdolliseen vankeuteen ja päiväsakkoihin. Poliisilaitos irtisanoi konstaapelin, joka valitti potkuistaan hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeus muutti päätöstä siten, että irtisanomisen sijaan konstaapeli erotettiin virantoimituksesta puolen vuoden määräajaksi.

Poliisilaitos valitti edelleen KHO:hon, joka tänään antamallaan vuosikirjapäätöksellä kumosi hallinto-oikeuden päätöksen. KHO:n mukaan poliisilaitoksella oli ollut erityisen painava syy konstaapelin virkasuhteen irtisanomiseen.

KHO korosti, että valtion tehtävien hoidolta edellytettävä luotettavuus, oikeusvarmuus ja tehokkuus asettavat erityisesti poliisihallinnossa poliisimiehen tehtäviä hoitavien henkilöiden viranhoidolle ja vapaa-ajan käyttäytymiselle erityisvaatimuksia.

"Konstaapeli menetti uskottavuuttaan"

Oikeus kiinnitti huomiota myös siihen, että konstaapelin olennaisiin työtehtäviin oli kuulunut liikenteen valvontaa, mikä sisälsi myös rattijuopumusrikosten ennalta estämistä, esitutkintaa ja syyteharkintaan saattamista.

– (Konstaapelin) syyllistyminen törkeään rattijuopumukseen oli siten ollut omiaan vakavasti horjuttamaan yleistä luottamusta poliisille kuuluvien tehtävien asianmukaiseen hoitamiseen. Samalla (konstaapeli) oli myös menettänyt uskottavuuttaan valvoa liikennesääntöjen noudattamista, KHO katsoo ratkaisussaan. 

Lue myös:

    Uusimmat