Palkittu vanhempi konstaapeli tuomittiin seksuaalisesta ahdistelusta Itä-Suomessa: 30 päiväsakkoa ja kirjallinen varoitus

Naista takapuolesta puristanut vanhempi konstaapeli on tuomittu seksuaalisesta ahdistelusta 30 päiväsakon sakkorangaistukseen. Poliisi sai kirjallisen varoituksen.

Itäsuomalainen vanhempi konstaapeli tuomittiin seksuaalisesta ahdistelusta marraskuussa 2020. Poliisi oli vapaa-ajallaan heinäkuussa 2019 puristanut naista takapuolesta luvatta.

Konstaapeli tuomittiin ahdistelusta 30 päiväsakon sakkorangaistukseen ja lisäksi hän sai kirjallisen varoitukseen.

Tuomio kävi ilmi, kun MTV Uutiset pyysi poliisilaitoksilta tietoja virkamiehiin kohdistetuista poliisin sisäisistä kurinpitotoimista.

Oikeus huomauttaa antamassaan tuomiossa, että esimerkiksi seksuaalirikoksen uhriksi joutunut henkilö ei koe seksuaalirikokseen syyllistynyttä poliisia välttämättä luotettavaksi virkamieheksi hoitamaan asiaansa ja siksi olisi erityisen tärkeää, että poliisit käyttäytyvät nuhteettomasti.

Konstaapeli oli toiminut myös ryhmän varajohtajana ja kenttäjohtajana. Oikeus toteaa, että poliisin käytökselle on lainsäädännössä asetettu myös vapaa-aikaan ulottuvat korkeat vaatimukset, ja esimies- ja työnjohtotehtävissä toimivilta poliisimiehiltä voidaan odottaa muutakin miehistöä nuhteettomampaa ja esimerkillisempää käytöstä.

Konstaapeli oli oikeuden mukaan toiminut vastoin virkavelvollisuuksiaan. 

Poliisi kirjoitti tuomion jälkeen työnantajalleen vastineen, jossa huomautetaan, että hänet on palkittu kunniamerkein ja että hän on toiminut lukuisissa luottamustoimissa. Vähäinen ja vapaa-ajalla tapahtunut rikos ei hänen mukaansa ole voinut vähentää luottamusta hänelle kuuluvien tehtävien hoitamiseen. Työnantaja antoi miehelle kirjallisen varoituksen.

Itä-Suomen hovioikeus hylkäsi vuosi sitten tammikuussa jatkokäsittelylupahakemuksen, eli käräjätuomio jäi voimaan.

Lue myös:

    Uusimmat