Kevätaurinko on petollinen: Suojaa kasvosi viimeistään nyt!

Kevään saapuessa on hyvä jälleen muistuttaa kaikkia auringon ultraviolettisäteilyn vaaroista. Ihoa kannattaa ja pitää suojata auringolta vuoden ympäri, mutta kevätauringossa piilee kuitenkin vaara, jota harva tulee ajatelleeksi.

Vaikka tuntuukin siltä, että harmaan ja synkeän talvikauden jälkeen kaikki ilo pitäisi ottaa irti jo korkealla paistattelevasta kirkkaasta kevätauringosta, malta vielä ennen kuin rynnistät suuna päänä aurinkoa palvomaan kahvilan terassille tai puistonpenkille. Nimittäin kevätauringossa iho voi palaa helpommin kuin esimerkiksi myöhemmin kesällä.

Iho palaa kevätauringossakin

Keväällä aurinko tarttuu ihoon paremmin, koska iho on silloin ohuimmillaan. Talven jälkeen ihon sarveiskerros, joka suojaa ultraviolettisäteiltä, on heikoimmillaan.

Vaikka iho voi tuntua talven jäljiltä harmaalta, kelmeältä tai ylipäätään elottomalta, ei ratkaisu löydy auringonpalvonnasta: talvella ohentunut ja kalpea iho ei kestäkään yhtäkkistä, suurta UV-säteilymäärää ja tästä syystä iho palaa helposti. Kevättalvella myös pohjoisen napapiirin yläpuolella oleva otsonikerros ohenee ja päästää UV-säteilyä enemmän maahan: jo maaliskuussa olisi hyvä muistaa suojata iho.

Vinkki: Kun UV-indeksi ylittää lukuarvon 3, kannattaa aurinkosuoja kaivaa silloin viimeistään esiin kaapin kätköistä ja meikkilaukun pohjalta ja ottaa käyttöön.

Suomen UV-indeksiä voit seurata MTV Sään ja Ilmatieteen laitoksen sivuilta.


Jos haluat välttää keväällä ja kesällä voimakkainta UV-säteilyä, tulisi auringonottoa välttää kello 11–15 välisenä aikana. Auringossa helposti palavien on viisasta levittää aurinkovoidetta tai aurinkosuojan sisältävää hoitotuotetta kasvoihin ja muille paljaille ihoalueille, kuten kaulalle, huulille ja jopa korvanlehtiin. Muista myös suojella silmiäsi aurinkolasein.

Suojele ihoasi vuoden ympäri

Oli kevät, kesä, syksy tai talvi, ihoa kannattaa suojata auringolta vuoden ympäri: UV-säteilylle altistuminen ja vapaiden radikaalien aiheuttamat vauriot vaikuttavat vahvasti ihon ennenaikaiseen vanhenemiseen. Ja mitä enemmän ikää tulee, sitä vahvemmin auringon taannoisten vuosien aikana aiheuttamat jäljet ja vauriot näkyvät iholla. Siksi onkin tärkeää suojata iho aurinkovoiteella, aurinkosuojan sisältävällä ihonhoitotuotteella sekä meikillä. Aurinkosuojakertoimen sisältävä kasvovoide kannattaisikin ottaa jokapäiväiseen käyttöön vuodenajasta riippumatta.

Lue myös:


(MTV LIFESTYLE)

Lähteet: Hyvaterveys.fi, Terveyskirjasto.fi, Lumenelab.com, Yliopistonapteekki.fi

Lue myös:

    Uusimmat