Kevätaurinko on armoton! Poimi vinkit helppoon siivoukseen

Kun kevätaurinko paljastaa kotiin kerääntyneen pölyn ja lian, herää monella halu siivota koti perusteellisesti. Näillä vinkeillä urakka ei pääse uuvuttamaan. Muistathan palkita itsesi lopuksi.

Kun järjestelee tai siivoaa joka päivä jotakin, pysyy koti miellyttävän puhtaana kaiken aikaa, ja keväästä voi nauttia ilman uuvuttavaa siivousprojektia.

Jos kuitenkin haluaa tehdä keväällä astetta perusteellisemman siivouksen, saa sen sujumaan tehokkaammin ja nopeammin, kun pysähtyy hetkeksi miettimään miten urakka on järkevintä hoitaa. Viledan siivousvinkkien avulla kodin kevätsiivous sujuu nopeasti, tehokkaasti ja vähällä vaivalla.

Suunnittele ja hanki tehokkaat siivousvälineet

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty: kierrä kotisi huoneet ja mieti siivoustehtävät. Laadi siis siivoussuunnitelma ja varaa sopiva aika siivoukselle. Suuremman siivouksen voi tehdä myös erissä, vaikkapa huone kerrallaan.

Hanki laadukkaat ja tarkoituksenmukaiset siivousvälineet kodin eri siivouskohteisiin. Kun siivouksen tekee asianmukaisilla ja tehokkailla välineillä, säästyy aikaa ja energiaa, ja lopputuloskin on puhtaampi ja siistimpi.

Aloita tästä

Aloita järjestelemällä tavarat paikoilleen. Vie roskat ja sanomalehdet ulos. Järjestele tavarat ja lelut paikoilleen ja vie pyykit pyykkikoriin. Kastele kasvit ja nypi kuolleet lehdet pois.

Pintojen puhdistukseen siirryttäessä on hyvä muistaa, että keittiö, kylpyhuone ja WC ovat vaativampia siivottavia, ja niistä voi olla järkevä aloittaa.

Keittiö kiiltämään!

Keittiössä vietetään paljon aikaa ruokaa valmistaen ja ruokaillen. Keittiön haasteita ovatkin rasvainen ja kiinnipalanut lika, ruokatahrat sekä muruset.

Aloita pintojen siivous puhtaammista pinnoista ja etene likaisempiin. Keittiön kiintokalusteiden puhdistamiseen riittää usein pelkkä mikrokuituliina, joka on erityisen tehokas keittiön rasvaiseen likaan. Muista käyttää mikrokuitua korkeintaan nihkeänä, jotta se säilyttää optimaalisen puhdistustehon, Vileda vinkkaa.

Myös jääkaappi tulee puhdistaa perusteellisesti aika ajoin. Samalla tulee kätevästi tarkistettua jääkaapin sisältö, ja heitettyä pois vanhentuneet elintarvikkeet.

Saniteettitilat säihkyvän puhtaiksi

Kylpyhuoneen haasteita ovat erityisesti kylpyammeeseen ja pesualtaaseen kerääntyvät saippuajäämät sekä veden mukana kylpyhuoneen pintoihin vähitellen muodostuvat kalkkisaostumat. Käyttämällä juuri kylpyhuoneen haasteisiin tarkoitettuja siivousvälineitä selviää kylpyhuoneenkin siivouksesta nopeammin ja vähemmällä vaivalla.

WC-istuin pyyhitään aina erillisellä liinalla ja WC-istuimen sisäosa pestään WC-harjalla. Lopuksi lattia pestään nihkeällä mopilla.

Muista hygienia! Pese tai vaihda moppipää ennen kuin kun siirryt saniteettitiloista kodin muihin tiloihin moppaamaan. Käytä myös aina saniteettitiloissa eri siivousliinoja kuin muualla kodissa!

Koko koti viihtyisäksi ja puhtaaksi

Kodin muiden tilojen siivous on hyvä aloittaa imuroinnista, jonka jälkeen pyyhitään tasot ja pinnat.

Aloita pyyhkiminen ylhäältä ja työskentele alaspäin. Pölypyyhinnän aatelia ovat mikrokuituliinat, joiden avulla myös pinttynyt lika saattaa lähteä pelkällä vedellä.

Kodin elektroniikan, kosketusnäyttöjen ja näyttöruutujen puhdistamisessa tulee olla erityisen varovainen. Kodin elektroniikka ei kestä kosteutta, ja näytöt naarmuuntuvat helposti.

Lattianpesussa tulee muistaa, että erilaisille lattiamateriaaleille ja eri tiloihin sopivat erityyppiset mopit. Puu- ja laminaattilattiat kärsivät liiasta kosteudesta, ja niiden pesuun sopii nihkeytetty mikrokuituinen levykehysmoppi.

Nyrkkisääntönä tehokkaassa siivouksessa voidaan pitää puhdasta vaihtomoppia kutakin alkavaa 50m² kohden. Kätevintä on varata kotiin useampia vaihtomoppeja, niin moppi on käytettävissä, vaikka likainen vaihtomoppi olisi vielä pesussa. Käytä tarvittaessa lattioiden pesuun lattiamateriaalille tarkoitettua pesuainetta. Tehokkaasti puhdistavat, mikrokuitua sisältävät mopit eivät välttämättä tarvitse puhdistusaineita lainkaan.

Ikkunoiden ja peilien pyyhkiminen viimeistelee siistin ilmeen kodissa.

Pidä välineet kunnossa pesemällä ja huoltamalla ne käytön jälkeen

Urakan jälkeen siivousvälineet tulee myös pestä, jotta ne säilyvät hyvässä kunnossa ja käyttökelpoisina mahdollisimman pitkään.

Kaikki liinat ja vaihtomopit on hyvä aina pestä pesukoneessa pakkauksen pesuohjeiden mukaisesti. Ne voi sujauttaa myös tavallisen pyykin joukkoon – samalla lattialla käytettyjen sukkien sekaan.

Muistathan, että mikrokuitutuotteille ei käytetä huuhteluainetta, sillä se vähentää tuotteiden tehoa jatkossa.

Palkinto odottaa!

Muista myös palkita itsesi siivouksen jälkeen jollain, mistä pidät oli se sitten lasi viiniä, suklaa tai hyvä elokuva!

Lähde: Deski.fi

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat