Keuhkosiirteen saanut nainen alkoi oireilla herkkuleivän syötyään – syy piili elinluovuttajassa

Elämmekö liian steriilissä maailmassa - allergiat lisääntyvät 6:49
Aiheuttaako liian steriili maailma allergioiden lisääntymistä? Asiantuntijat vastaavat.

Keuhkosiirteen saaneen naisen kummalliset oireet syömisen jälkeen saivat selityksen, kun lääkärit tutkivat elinluovuttajan taustatietoja tarkemmin.

Transplantation Proceedings -julkaisussa ilmestynyt potilaskertomus kertoo 53-vuotiaasta naisesta, joka sai allergisen reaktion maapähkinävoi-hilloleivästä, vaikka hänellä ei oltu todettu ruoka-aineallergiaa.

Jollain toisella allergia kuitenkin oli ollut. Elinluovuttaja, jolta nainen oli saanut keuhkosiirteen emfyseeman eli ilmapöhön vuoksi, oli ollut allerginen pähkinöille. Allergia oli siirtynyt naiselle keuhkosiirteen mukana.

Allergian saaminen elinluovuttajalta on hyvin harvinaista. Live Science -sivustolle puhunut, naista hoitanut lääkäri kertoo, että keuhkosiirteen tiedetään aiheuttaneen maapähkinäallergian vain viidessä aiemmassa tapauksessa.

Herkkuleipä herätti epäilykset

Leikkauksesta hyvin toipunut nainen alkoi kaksi viikkoa keuhkosiirteen saamisen jälkeen tuntea hengenahdistusta. Testit eivät paljastaneet yhtään mahdollista selitystä äkillisille oireille.

Allergian siirtymistä keuhkosiirteen mukana alettiin epäillä, kun potilas mainitsi oireiden alkaneet heti maapähkinävoi-hilloleivän syömisen jälkeen. Koska naisella ei ollut aiemmin ollut ongelmia maapähkinöiden kanssa, ottivat häntä hoitaneet lääkärit yhteyttä elinsiirrettä tarjonneeseen tahoon. Sieltä varmistettiin, että keuhkosiirteen luovuttanut 22-vuotias mies oli ollut allerginen maapähkinöille.

Keuhkonsa lisäksi mies oli siis luovuttanut naiselle allergiansa.

Allergioiden pysyvyydestä ei vielä tietoa

Elinluovutusten yhteydessä saadut allergiat ovat harvinaisia, mutta eivät tavattomia.

On arveltu, että allergiat ”tarttuvat” helpommin esimerkiksi lapsiin ja maksasiirteen saaneisiin potilaisiin. Lisäksi takrolimuusi-nimisen lääkkeen on ajateltu lisäävän riskiä allergisoitumiseen. Takrolimuusia käytetään elinsiirtojen jälkeisten hylkimisreaktioiden estämiseen. Nainen, josta tässä jutussa kerrotaan, oli saanut takrolimuusia.

Myöhemmät testit paljastivat, että nainen oli maapähkinöiden lisäksi allergisoitunut manteleille, cashew-pähkinöille, kookokselle ja hasselpähkinöille. Lääkärit neuvoivat potilasta pysymään erossa pähkinöistä ja antoivat hänen mukaansa adrenaliinikynän.

Ei ole tiedossa, ovatko elinsiirteiden vuoksi saadut allergiat pysyviä. Allergialääkärit aikovat jatkossa testata naisen pähkinäallergiaa nähdäkseen, muuttuuko elinsiirteen saajan sietokyky allergisoivalle aineelle ajan myötä.

Tapauksesta kirjoittaneiden lääkäreiden mukaan tapaus alleviivaa, kuinka merkityksellistä allergiatietojen saaminen elinluovutusten yhteydessä on.

Lue myös:

    Uusimmat