Keuhkokuume altistaa myös sydämen vajaatoiminnalle

Keuhkokuumeeseen sairastuvat iäkkäät sairastuvat tavallista herkemmin myös sydämen vajaatoimintaan. Sama näyttäisi koskevan myös nuorempia.

British Medical Journalin julkaisemat tulokset perustuvat 5 000 keskimäärin 55-vuotiaan kanadalaisen kymmenvuotiseen seurantaan.

Seurannan aikana sydämen vajaatoimintaan sairastui noin 12 prosenttia keuhkokuumeen sairastaneista, kun verrokeista sairastui vain hieman yli 7 prosenttia. Riski havaittiin yli 65-vuotiailla, mutta myös nuoremmilla.

Tulokset eivät paljasta, aiheuttaako keuhkokuume suurentuneen sydämen vajaatoiminnan riskin vai ovatko vajaatoiminnalle alttiit vain alttiita sairastumaan keuhkokuumeeseen. Aiemmissa tutkimuksissa keuhkokuumeen on kuitenkin osoitettu suurentavan myös iäkkäiden sydäninfarktiriskiä.

Havainnot ovat hyvä muistutus influenssarokotusten tarpeellisuudesta varsinkin riskiryhmäläisille.

Influenssarokotuksen lisäksi keuhkokuumeita ehkäisee pneumokokkirokotus, jota suositellaan varsinkin sairaalahoitoa vaatineen keuhkokuumeen aiemmin sairastaneille sekä yli 65-vuotiaille, diabeetikoille, sydän- ja verisuonitautia sairastaville ja muille riskiryhmäläisille.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kenelle influenssarokotetta suositellaan?

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoi Huomenta Suomessa lokakuussa 2016, kenen kannattaa ottaa influenssarokote.

0:51

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja