Kestääkö poliisin pää stressiä ja kovaa työtahtia? Aiheesta väitellyt rikoskomisario: "Huolestuttaa, mihin ollaan menossa jaksamisen suhteen"

11:03
"Meillä suorittavassa portaassa poliisissa on välillä sellainen olo, että kuvainnollisesti pissataan päälle" - Katso poliisin harvinainen avautuminen jaksamisongelmista

– Olen työssäni huomannut, että esimerkiksi somejulkisuus ja koventunut työtahti ovat lisänneet poliisien stressiä, toteaa rikoskomisario Juha Järvelin

Järvelin on poliisin mielenterveystyön ammattilainen. Hän on käsitellyt väitöskirjassaan poliisien kohtaamia traumaattisia tilanteita ja toiminut poliisien kuormitusta helpottavien post-traumaattisten työpajojen vetäjänä.

Poliisiammattikorkeakoulun lehtori Mari Kaunistola komppaa komisariota.

– On selvää, että resursseista ja arjen poliisityöstä nipistäminen heikentää motivaatiota ja jaksamista.

Myös pitkin 2010-lukua tehdyt organisaatiomuutokset ovat pakottaneet henkilökuntaa sopeutumaan uusiin ympäristöihin. Sekin on Kaunistolan mukaan omanlaisensa stressin aihe.

"Suomessa on maailman paras poliisi"

Kaksikko kehuu kilpaa suomalaisten poliisien etiikkaa ja työmoraalia viime aikojen kyseenalaisesta julkisuudesta huolimatta.

– Väitän kirkkain silmin, että Suomessa on maailman paras poliisi, vaikka näistä otsikoista kuinka kohistaisiin, Järvelin linjaa.

Komisario näkee silti huolia horisontissa. 

Poliisien vaatimukset ja tehtävien määrä ovat hänen mukaansa nousseet samalla kun poliisien määrää on karsittu.

– Kyllä minua huolestuttaa, mihin tässä ollaan menossa henkilökunnan jaksamisen suhteen. Esimerkiksi palauttavia työtaukoja ei enää ole samalla lailla.

"Nostan hattua Ohisalolle, jos poliiseja tulee lisää"

Poliisista vastaavan sisäministeri Maria Ohisalon työlistalla on hallitusohjelman merkintä, jonka mukaan poliisien määrää lisätään Suomessa reilulla kolmella sadalla.

– Se olisi ensimmäinen kerta yli 30 vuoden poliisinurani aikana, kun tähän maahan tulee lisää poliiseja, Järvelin päivittelee.

– Jos ministeri tämän toteuttaa, niin hattua nostan ja kiitollisuudella muistan!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja