Keskustelu tyttöjen silpomisesta ajautui poikien ympärileikkauksiin – kansanedustaja Eva Biaudet ymmällään: "Kysymyksessä ovat ihan erilaiset asiat"

Keskustelu tyttöjen silpomisesta ajautui poikien ympärileikkauksiin – kansanedustaja Eva Biaudet ymmällään:"Kysymyksessä ovat ihan erilaiset asiat" 3:54
Keskustelu tyttöjen silpomisesta ajautui poikien ympärileikkauksiin

Eduskunta äänesti tänään sen puolesta, että tyttöjen sukupuolielinten silpomisen kieltäminen kirjataan lakiin nykyistä selväsanaisemmin.

Kansanedustajat tukivat asiaa ajavaa kansalaisaloitetta, joka luovutettiin eduskunnalle jo viime vuoden kesällä.

Kansalaisaloite käsitteli vain tyttöjen silpomista, mutta lakivaliokunta lisäsi myöhemmin mietintöönsä, että myös poikien ei-lääketieteellisen ympärileikkauksen sääntelyä tulee selvittää ja arvioida tarkemmin.

Lakivaliokunnan mietintöä vastaan äänesti muun muassa kansanedustaja Eva Biaudet (r.).

– Olimme samaa mieltä siitä, että se oli hyvä kansalaisaloite, mutta lakivaliokunta oli laajentanut sen käsittelemään myös poikien ympärileikkausta, joka oli mielestäni väärin.

Biaudetin mukaan tyttöjen silpomista ja poikien ympärileikkausta ei olisi pitänyt rinnastaa toisiinsa.

– Kysymyksessä ovat ihan erilaiset asiat. Silpomisessa on kysymys raa’asta väkivallasta, jonka tavoitteena on rajoittaa tytön mahdollisuuksia päättää itse omasta seksuaalisuudestaan. Se on osa sitä kokonaisuutta, jossa tyttöjen elämästä määräävät muut.

"Naisiin kohdistuvaa ongelmaa vähätellään"

Lakivaliokunnan mietintö herätti reaktioita myös toiseen suuntaan. Perussuomalaisten Leena Meri, Mari Rantanen ja Sebastian Tynkkynen ehdottivat kaikkien pojille ei-lääketieteellisistä syistä tehtävien ympärileikkausten kieltämistä ja säätämistä rikoslaissa rangaistavaksi.

MTV Uutiset ei tavoittanut Tynkkystä kommentoimaan kolmikon tekemää vastalausetta.

Biaudetin mukaan on tärkeää, että silpomisen kautta tyttöihin kohdistuva väkivalta tunnistetaan ja nostetaan omaksi keskusteluaiheeksi.

– Aina kun keskustellaan naisten oikeuksista, on olemassa tällainen tasa-arvon vastainen liike, joka haluaa, että puhutaan miehistä ja miesten oikeuksista. Lopputulos on se, että naisiin kohdistuvaa ongelmaa vähätellään.

Tyttöjen silpomista ja poikien ympärileikkausta erottavat Biaudetin mukaan esimerkiksi niiden tarkoitusperät.

– Poikien ympärileikkauksissa ei ole koskaan ollut tarkoitus rajoittaa pojan elämää tai hänen oikeuksia ja mahdollisuuksia tehdä omia ratkaisuja. Tämä keskustelu on ihan erilainen. Se ei ole rinnasteinen tähän naisiin kohdistuvaan väkivaltaan.

Lue myös:

    Uusimmat