Kysely paljasti: Suomessa asuvista teini-ikäisistä tytöistä 80 on ympärileikattu – tyttöjen ympärileikkauksista saatiin nyt ensimmäistä kertaa tietoa

Somalinainen katuu tytärtensä silpomista:"He sairastuivat ja heillä oli verenvuotoa"– korjausleikkaukset kehittyvät Suomessa 3:11
MTV Uutiset aiemmin: Tyttöjen silpominen on edelleen yleistä monissa maissa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoo tiedotteessaan, että Kouluterveyskyselyssä kysyttiin ensimmäistä kertaa tietoa Suomessa asuvien teini-ikäisten tyttöjen ympärileikkauksista. Kyselyn tulosten mukaan heitä on Suomessa 80.

Lukiossa ja ammatillisessa oppilaitoksessa viime vuonna opiskelleista tytöistä 80 eli 0,2 prosenttia kertoo olevansa ympärileikattu.

Ympärileikkaus -kysymykseen vastanneista tytöistä 0,4 prosenttia ei osannut sanoa, onko hänet ympärileikattu. Tämä voi johtua siitä, ettei termiä ole ymmärretty oikein, sillä ympärileikkauksesta käytetään usein myös termiä "silpominen". THL käytti kyselyssään termiä "ympärileikkaus".

Syynä voi olla myös se, ettei ymmärretä, millaisesta toimenpiteestä on kyse.

– Se, että osa tytöistä ei osannut vastata kysymykseen, voi kertoa siitä, että kyseessä saattaa olla vastaajille tuntematon termi, tapa tai perinne, sanoo THL:n asiantuntija Mimmi Koukkula

Ennaltaehkäisevää työtä on yhä tehtävä

Hyvin pienistä luvuista huolimatta Suomessa tarvitaan edelleen tyttöjen ympärileikkauksen estämiseen tähtäävää työtä, todetaan THL:n tiedotteessa. Asiaa tulisi THL:n mukaan käsitellä terveystiedonopetuksessa.

Lisäksi Suomessa on kiinnitettävä huomiota ympärileikattujen tyttöjen ja naisten terveyden ja hyvinvoinnin parantamiseen esimerkiksi tarjoamalla psyykkistä tukea sekä avaus- ja korjausleikkauksia ympärileikkauksen mahdollisesti aiheuttamiin fyysisiin vaivoihin.  

Lue myös:

    Uusimmat