Keskustan nettitilaisuuteen ujutettiin väkivaltavideo ja solvauksia: "Vaalitilaisuuksien lisäpohdinta tarpeen"

Poliittista häirintää ja uhkailua pidetään puolueissa vakavana asiana. Internetin alustoilla – esimerkiksi Facebookissa ja Zoomissa – pidettäviä vaalitilaisuuksia pyritään pitämään turvallisina ainakin nimeämällä kullekin tilaisuudelle moderaattori, joka voi poistaa häiritsevästi esiintyvän osanottajan.

Osa puolueista tarjoaa lisäksi ehdokkaille koulutusta siitä, miten kampanjoidaan turvallisesti.

Kuluneella viikolla häirinnän kohteeksi joutui keskustapuolueen nettitilaisuus, jossa esiintyi muun muassa puolueen puheenjohtaja Annika Saarikko.

Helsingin Sanomat kertoi perjantaina, että Saarikko ehti keskiviikon nettitilaisuudessa puhua muutaman minuutin, kun ruudulle ilmestyi yllättäen videokuvaa, jossa ihmisiä uhattiin aseella. Video oli ilmeisesti peräisin jostain tietokonepelistä. Häirintä jatkui rasistisilla solvauksilla nettikokouksen viestikentässä. Tilaisuuden moderaattori kiirehti poistamaan väkivaltaisen videon ja solvauksia kirjoittaneet henkilöt. Saarikko pääsi jatkamaan puhettaan noin kymmenen minuutin päästä.

Keskustan vaalikoordinaattorin Juha Iso-Ahon mukaan nettitilaisuuksien turvallisuutta on mietitty aiemminkin, mutta lisäpohdinta voi nyt olla tarpeen.

–  Täytyy ehkä miettiä vielä tarkemmin, miten vaalitilaisuuksia netissä järjestetään ja milloin tarvitaan ennakkoilmoittautumista. Voidaan tarkistaa asetuksia, esimerkiksi sitä ketkä osanottajat saavat jakaa kuvia, sanoo Iso-Aho.

–  Toisaalta halutaan pitää avoimia tilaisuuksia. Ihmisten pitää päästä myös kyselemään ehdokkailta.

Iso-Ahon mukaan keskustan kuntavaaleihin liittyviä tilaisuuksia pidetään koronatilanteen vuoksi paljon erilaisina internet-tapaamisina. Hän toivoo kuitenkin, että äänestäjiä päästään tapaamaan myös perinteiseen tapaan kylillä ja toreilla.

Turvallisen kampanjoinnin opas

Vasemmistoliitolla on jo entuudestaan turvallisen kampanjoinnin opas, jota päivitettiin ja laajennettin tämän vuoden alussa. Puolueessa kertyneen kokemuksen mukaan häiriköinnin kohteeksi joutuvat etenkin naisehdokkaat sekä etnisiin tai sukupuolivähemmistöihin kuuluvat.

Kuntavaaleihin liittyvissä nettitilaisuuksissa vasemmistoliitolla on moderaattorit, joskus myös ennakkoilmoittautuminen.

–  Etenkin valtakunnallisissa vaalitilaisuuksissa tarkistetaan, keitä siellä on. Pystymme tarvittaessa saman tien blokkaamaan, kertoo puoluesihteeri Mikko Koikkalainen.

–  Tämä (häirintä ja uhkailu) on voimistuva, suhteellisen uusi piirre. Erityisesti asialla näyttävät olevan äärioikeistolaiset, epädemokraattiset tahot, hän sanoo.

Koulutusta vihapuheen kohtaamiseeen

Sosiaalidemokraattien kuntavaalikampanjaa on tähän mennessä käyty rauhallisissa merkeissä, kertoo Katri Kujanpää, puolueen kuntavaalien kampanjatyöntekijä.

–  Nettitilaisuuksissa tavoitteena on kohdata ihmisiä ja luoda kahdensuuntaista vuorovaikutusta, kuten torin kulmallakin. Kun moderaattori on tiukempi, niin kyllähän se hidastaa vuoropuhelua, hän sanoo.

Demarien kuntavaaliehdokkaille ja heidän tukijoukoilleen on tarjolla koulutusta häirinnän ja vihapuheen kohtaamiseen.

–  Ihmisillä pitää olla turvallinen olo kampanjoida, Kujanpää painottaa.

Kokoomus kohdannut vähäisiä häiriöitä

Kokoomuksen netissä pidetyissä kuntavaalitilaisuuksissa on ollut joitakin vähäisiä järjestyshäiriöitä, kertoo puolueen kuntavaalipäällikkö Antti Ahonen. Muutamia henkilöitä on Ahosen mukaan jouduttu poistamaan keskusteluista.

–  Silloin tällöin saattaa tulla riitaa haastavia kommentteja ja epäkunnioittavaa kielenkäyttöä, tai yritetään viedä keskustelu täysin pois aiheesta, sanoo Ahonen.

Ahonen pitää häirintää ja uhkailua politiikassa vakavana asiana.

–  Toivon, että tapauksista ilmoitetaan viranomaisille, hän sanoo.

Solvauksia, hakaristi, väkivaltaa

–  Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko ehti viime keskiviikon nettitilaisuudessa puhua muutaman minuutin, kun ruudulle ilmestyi väkivaltaista videokuvaa. Häirintä jatkui rasistisilla solvauksilla. Moderaattori mykisti vähäksi aikaa kaikki osanottajat ja poisti videon sekä häirinnästä epäillyt, nimimerkkiä käyttäneet osanottajat.

–  Vihreiden Oulun toimiston ulko-ovi ja ikkunat töhrittiin kuluneella viikolla hakaristein ja englanninkielisin uhkausviestein. Oulun poliisi on aloittanut esitutkinnan tapauksesta.

–  Keskustan entisen puheenjohtajan ja entisen pääministerin Juha Sipilän kimppuun käytiin kadulla loppiaisviikolla. Poliisi tutkii tekoa pahoinpitelynä.

–  Perussuomalaisten Keski-Suomen vaalipäällikkönä toiminut Pekka Kataja pahoinpideltiin sairaalakuntoon viime heinäkuussa. Poliisi tutkii tekoa murhan yrityksenä.


Lue myös:

    Uusimmat