Keskustan Kurvisen mukaan olisi reilua äänestäjille, että perussuomalaiset lopettaisivat temppuilunsa – Ville Tavio kertoo, miksi keskustelumaraton jatkuu

3:40
Katso kansanedustajien kommentit sanasta sanaan tästä.

Eduskunta on päättänyt jatkaa EU:n elpymispaketin käsittelyä tänään perjantaina. Perussuomalaiset oli esittänyt, että asia pannaan pöydälle, jolloin sen käsittely olisi siirtynyt kesäkuun loppuun.

Eduskunta äänesti asiasta äänin 68–38. Tyhjää äänesti nolla ja poissa oli 93 kansanedustajaa. 

Äänestystä edelsi eduskunnassa epäselvyys siitä, kuinka monesti pöydällepanoa voi esittää.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio pitää eduskunnassa käytyä keskustelua tärkeänä.

– Kyse on Suomen itsemääräämisoikeuden luovuttamisesta, joka on perustuslain lukon takana, joka vaati kahden kolmasosan määräenemmistön (eduskunnassa). Kenties ne epäröivät kansanedustajat voivat vielä harkita omaa äänestyspäätöstään, Tavio sanoo MTV Uutisille.  

Mitä perussuomalaiset haluaa odottaa?

– Että käydään perinpohjaista keskustelua, millä hinnalla Suomi on luovuttamassa omaa itsemääräämisoikeuttaan.

Keskustelua on eduskunnassa käyty myös useana yönä. Salissa on kuultu niin Punahilkkaa kuin runojen lausumistakin.

Mitä uutta ne tuovat elvytyspakettikeskusteluun?

– Jokainen puheenvuoro on kansanedustajan omansa, ja ne täytyy sellaisena arvioida. Niillä puheenvuoroilla on eri meriittejä nähdäkseni.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvisen mukaan olisi reilua niin äänestäjiä kuin eduskuntaakin kohtaan, että päätöksiä ruvettaisiin tekemään.

– Olisi reilua eduskuntaa, poliittista järjestelmää ja ennen kaikkea äänestäjiä kohtaan, että temppuilu lopetettaisiin ja äänestettäisiin. Ymmärrän, että asia on iso ja vaikea. Tulen äänestämään sen puolesta, mutta ymmärrän myös ääniä sitä vastaan. Sitä en ymmärrä, että menettelytavoilla ja kikkailulla pitkitetään. Kyllä tässä on kaikki sanottu, mitä sanottavissa on.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan perussuomalaisten viivytyksessä ei ole kyse enää itse asiasta, eli elvytyspaketista, vaan kansanedustajien työn estämisestä.

Arhinmäki: Sirkus kuin kopio Yhdysvalloista

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäen mukaan perussuomalaisten toiminta on suoraan kopioitu Yhdysvalloista. 

– Pyritään murentamaan parlamentarismin pohjaa ja tekemään sirkusta parlamentista.

Arhinmäki painottaa, että vaikka puolueet ovat olleet eri mieltä asioista, niin yhteiset toimintatavat on hyväksytty. 

– Nyt perussuomalaiset on murtaneet tarkoituksella ja halulla häiriköidä tätä tapaa. Jatkossa pitää entistä tarkemmin kirjata, että jos on häiriköitä, niin sääntöjen kautta on osoitettavissa, että toimitamallit eivät ole oikeita.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja