Mainos

Keskusta otti hajuraon porvariyhteistyöhön

Puolueen varapuheenjohtajan Antti Rantakankaan mukaan kokoomus pyrkii siirtymään keskustan tontille. Hän myös epäilee, että Sauli Niinistö on kokoomuksen pääministeriehdokas.

Suomen keskusta piiskaa puolueväkeään vaalityöhön pelottelemalla sinipuna-akselin - eli SDP:n ja kokoomuksen - paluusta yhdessä hallitusvaltaan. Puolueen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Antti Rantakangas latasi nuotit vaalikamppailulle tänään Oulussa alkaneessa puoluekokouksessa.

Ryöpytettäväksi joutui erityisesti kokoomus. Rantakankaan mielestä kokoomuksen tavoitteena on ajaa vaaleissa keskustan ohi, jonka jälkeen sinipunan syntyminen varmistuisi. Rantakangas sanoi, että kokoomus pyrkii siirtymään politiikan keskustaan, "keskustan tontille", ja tekeillä on "lähestulkoon aatteellinen ryöstöviljely". Hän epäili, että kokoomus on ottamassa vaaliveturikseen "sinipunamies" Sauli Niinistön ja että Niinistö saattaisi olla myös kokoomuksen pääministeriehdokas.

Keskustalaisia on säikyttänyt Niinistön äskeinen lehtihaastattelu, jossa tämän tulkittiin ilmaisseen halua palata kotimaan politiikkaan. Keskustalaisten silmissä kokoomusta nyt johtava Jyrki Katainen on "maakuntien mies", jonka ajatukset ovat lähempänä keskustaa kuin Niinistöllä.

Rantakangas vertasi asetelmaa vuoden 1987 eduskuntavaalien jälkeiseen tilanteeseen, jolloin "sinipunahenkisen" Harri Holkerin avulla käveltiin kokoomusta johtaneen Ilkka Suomisen yli.

- Niinistö-Katainen akselilla on samaa taustavärettä. Keskustalle on tärkeää, että yhteistyösuhteet eri puolueisiin ovat hyvät, mutta liian sinisilmäisiä meidän ei esimerkiksi kokoomuksen suhteen pidä olla, keskustajohtaja varoitteli.

"Politiikan Nokia"

Sata vuotta täyttävää omaa puoluettaan Rantakangas hehkutti suomalaisen politiikan menestystarinaksi, "politiikan Nokiaksi", joka toisin kuin kokoomus puolustaa koko voimallaan myös suomalaista maataloutta. Hän muistutti, että pian kokoomuksen noustua hallitusvaltaan vuoden 1995 vaalien jälkeen maatalouden sopeutuskorvauksia leikattiin 750 miljoonaa markkaa, ja varoitteli, että sama on vaarassa tapahtua uudelleen.

Rantakangas jatkoi vielä vihjailujaan kysymällä "aiheellisesti", pyrkivätkö SDP ja kokoomus sopimaan kunta- ja palvelurakenneuudistuksesta ohi keskustan. Rantakankaan mielestä SDP jarrutti sopimista puitelain sisällöstä, kun se halusi siirtää ratkaisut keskustan puoluekokouksen yli.

Antti Rantakangas sai pääosan puoluekokouksen ensimmäisenä päivänä, kun puolueen puheenjohtaja Matti Vanhanen joutui olemaan poissa Itämeren maiden pääministeritapaamisen vuoksi. Keskustan nelipäiväinen tapahtuma huipentuu puolueen 100-vuotisjuhlaan sunnuntaina. Viimeisenä puoluekokouspäivänä lauantaina valitaan puolueen johto seuraavaksi kaksivuotiskaudeksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.