Keskusta aloitti puoluekokouksensa

Keskustan puheenjohtajan Esko Ahon mielestä ei ole olemassa mitään ristiriitaa siinä, että eduskunnan lopullisessa ratkaisuvallassa olevasta Emu-jäsenyydestä järjestetään neuvoa-antava kansanäänestys. Aho korosti tänään keskustan ylimääräisen puoluekokouksen aluksi, että eduskunnalla on Emu-päätöksessä viimeinen sana ja siihen liittyvä historiallinen vastuu. Paavo Väyrynen puolestaan arvosteli puolueensa aiempaa EU-päätöstä.

Aho viittasi kokoomuksen puheenjohtajan Sauli Niinistön arvioon siitä, että keskusta on kääntänyt kelkkansa, kun se ei hallituskaudellaan tehnyt EU-neuvotteluissa kansanäänestystä koskevaa varaumaa.

Puoluekokous hyväksyy Emu-kannanoton, jonka mukaan Suomen ei tule liittyä rahaliittoon ensimmäisten joukossa. Aho perusteli kielteistä kantaa sillä, että Emu on ennenkokematon ja epävarma hanke. Siihen mukaan meneminen tai ulkopuolelle jääminen on tehtävä Suomen kansallisista eduista käsin.
-Minun on mahdoton nähdä sellaisia poliittisia hyötyjä, jotka voisivat painaa vaa'an Emu-jäsenyyden puolelle, jos arviot taloudellisista riskeistä ja mahdollisuuksista asettuvat sitä vastaan, Aho sanoi. Hän vaati päätöksen ankkuroimista kansalaismielipiteeseen. Emu-riski kasva Ahon mukaan entisestään, jos markasta luopuminen tehdään kansaa kuulematta tai sen enemmistön tahdon vastaisesti.

Puoluehallituksen ehdottama muotoilu kokouksen kannanotoksi läpäisi kokouksen poliittisen valiokunnan lähes sellaisenaan. Aivan täyttä yksimielisyyttä Emu-kysymyksestä ei kuitenkaan vallitse. Nuorten puheenjohtaja Mikko Alkio aikoo esittää, että Suomen tulisi liittyä talous- ja rahaliiton jäseneksi heti ensimmäisten maiden joukossa. Kyllä-näkemys saattaa myös saada vastaesityksen, jossa otettaisiin ehdottoman kielteinen kanta Emuun.

Väyrynen moitti keskustan EU-päätöstä

Keskustan europarlamentaarikko Paavo Väyrynen jatkoi puolueensa EU-päätöksen arvostelua. Puoluekokouksessa puhunut Väyrynen sanoi vuoden 1994 Jyväskylän puoluekokouksen päätöksen syntyneen tavalla, joka on häpeäksi kansanvallalle.

Jyväskylän puoluekokousedustajien suuri enemmistö oli Väyrysen mukaan Suomen EU-jäsenyyttä vastaan. Kokous olisi voinut pysäyttää jäsenyyshankkeen, mutta se hyväksyi asian viemisen kansanäänestykseen, mikä käytännössä merkitsi samaa kuin jäsenyyden hyväksyminen.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat