Mainos

Keskuspuiston iso jäteöljyvuoto vaivaa luontoa vuosia puhdistuksista huolimatta – esitutkinta aloitettu

– Tilanne on tietenkin valitettava, ja riesa pitkäaikainen ympäristön kannalta.

Näin harmittelee ympäristöjohtaja Esa Nikunen Helsingin kaupungin ympäristökeskuksesta Keskuspuiston Haaganpuroon valunutta öljyä. Haaganpuron latvahaara eli Maunulanpuro Helsingissä on saastunut öljystä. Öljyn epäillään olevan Metsälän pienteollisuusalueelta valunutta jäteöljyä. Poliisi tutkii asiaa. 

Nikunen kertoo, että kyse on todennäköisesti satojen litrojen päästöstä. Ensimmäisenä vuodon havainnointipäivänä viime viikolla pelastuslaitos ilmoitti saaneensa arviolta 50 litraa öljyä poistettua.

– Öljy ei kovin helposti imeydy pohjaveteen asti, mutta isoin haitta tästä on purolle itselleen, Nikunen kuvaa. 

Öljy hajoaa luonnossa hitaasti, jopa vuosikausia, joten haitta ei poistu vedestä aivan nopeasti. Pelastuslaitos on Nikusen mukaan puhdistanut öljyä ansiokkaasti satojen metrien alueella olevien imetyspuomien avulla. Kaikkea ei kuitenkaan saada täysin pois, joten jonkin verran myrkkyä jää luontoon.

– Öljy on hankala aine, sillä se on seos monia aineita. Öljyssä jotkut ainesosat haihtuvat, toiset eivät. Jotkut aineosat ovat vesiliukoisia, toiset eivät. Joka tapauksessa öljy-yhdisteet ovat myrkyllisiä, ja myrkky on eliöille haitallista, Nikunen sanoo. 

Öljyonnettomuudet Helsingin seudulla ovat onneksi kuitenkin harvinaisia. Kolme vuotta sitten Teknoksen Pitäjänmäen maalitehtaalta karkasi jokeen 500-1000 litraa kevytaromaattista liuotinbensiiniä inhimillisen erehdyksen takia. Tuolloin kaikki meritaimenet kuolivat joen alajuoksulla.

Poliisi on aloittanut Haaganpuron öljypäästöstä esitutkinnan. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.