Mainos

Ympäristötutkija: Taimenpuron öljyvahinko näyttää pienemmältä kuin pelättiin

Helsingin keskuspuistossa sijaitsevan taimenpuron öljyvahinko ei tässä vaiheessa näytä niin suurelta kuin on pelätty, arvioi Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen johtava ympäristötutkija Jari-Pekka Pääkkönen.

Öljyn on pelätty tappavan jopa suurimman osan Maunulanpuron eliöstöstä ja jäävän pohjaan haittamaan ympäristöä pidemmäksi aikaa.
Pelastuslaitoksen tehokkaiden torjuntatoimien ansiosta öljyvuoto on Pääkkösen mukaan kuitenkin saatu tukittua ja rajattua. Helsingin ympäristökeskus on käynyt tänään ottamassa Maunulanpurosta näytteitä. 

– Mukana oli elossa olevaa eliöstöä ja yksi kalakin, joten pohjan eliöstö ei näytä olevan kuollut, kuten pahimmissa skenaarioissa on pelätty, hän kertoo.

– Näyttää siltä, että öljy on suurelta osin veden pintakalvona ja tahrinut rantaa ja puron kiviä.

Pääkkönen kuitenkin muistuttaa, että varsinaiset tulokset näytteistä saadaan vasta loppuviikosta ja on mahdollista, että öljy tappaa näytteiden elävän aineksen myöhemmin. Öljyä ei kuitenkaan näyttänyt olevan lainkaan puron alajuoksulla.

– Pystyn nyt kertomaan vain sen, mitä silmämääräisesti paikalla havaitsin. Alajuoksulla tilanne vaikutti verrattain hyvältä. Yläjuoksulla, minne öljy on saatu rajattua, tilanne on tietysti pahempi.

Pelastuslaitos seuraa tilannetta ja imee vähitellen öljyn pois. Lopulliset vahingot selviävät vasta keväällä, kun lumi sulaa.

Oman helpotuksensa tilanteeseen tuo myös luonto itse: tälle viikolle on ennustettu vesisateita, jotka huuhtovat ja puhdistavat puron reunoja.

Päivystävä palomestari Toni Kuusamo Helsingin pelastuslaitokselta arvioi, että aktiiviset torjuntatoimet paikalla jatkuvat vielä joitakin päiviä tai joitakin viikkoja.

Alustavien selvitysten perusteella poliisi epäilee, että Maunulanpuroon on päästetty jäteöljyä tahallaan huomattava määrä Metsälän pienteollisuusalueelta. Arvion mukaan päästö on useita satoja litroja. Poliisi tutkii tapausta törkeänä ympäristön turmelemisena.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.