Mainos

Keskuspankki: Viron talouskasvu saavutti huippunsa

Työllisyystilanne on Virossa nyt ennätysmäisen hyvä.

Viron talouskasvu on nyt saavuttanut huippunsa, Viron keskuspankki arvioi talouskatsauksessaan.

Heinä-syyskuussa peräti 11,6 prosenttiin kiihtynyt talouskasvu perustuu pankin mukaan pääosin kotimaisen kulutuksen kasvuun ja velkarahaan, mikä ei ole täysin riskitöntä.

Keskuspankki varoitteleekin katsauksessaan, että virolaisten kannattaisi jo hillitä lainanottoa ja ryhtyä säästämään. Maan hallitusta patistetaan talouden ylikuumenemista hillitseviin toimiin.

Keskuspankin varapääjohtaja Andres Sutt kantoi pankin lehdistötilaisuudessa huolta erityisesti niistä perheistä, jotka ovat ottaneet asuntolainansa viimeksi kuluneen vuoden aikana.

Pankin tekemän riskianalyysin mukaan heillä on selvästi muita suurempi riski ajautua maksuvaikeuksiin, jos euribor-korko edelleen nousee ja asuntomarkkinat kääntyvät laskuun.

- Asunnosta ei voi myydä pois yhtä huonetta, Sutt sanoi uutistoimisto BNS:n mukaan.

Riskin arvoinnissa tulee hänen mukaansa kuitenkin ottaa huomioon myös se, että työllisyystilanne on Virossa ennätysmäisen hyvä. Monilla aloilla ammattitaitoisesta työvoimasta suorastaan taistellaan.

Esimerkiksi Tallinnassa ja sitä ympäröivällä Harjumaalla avoimien työpaikkojen määrä on keskuspankin mukaan syksyn aikana ensi kertaa selvästi ylittänyt työttömien määrän. Töitä on runsaasti tarjolla varsinkin rakennuksilla sekä kaupan ja liikenteen alalla.

Viron bruttokansantuote on kasvanut yli 11 prosentin tahtia jo vuoden verran. Ensi vuonna Viron keskuspankki ennakoi kasvun hiljenevän noin kahdeksaan prosenttiin, mikä sekin on toki kansainvälisesti vertaillen erittäin vahva lukema. Maan liittymistä euroalueeseen jarruttaa edelleen inflaatio, jonka pankki arvioi pysyvän neljän prosentin vaiheilla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.