Korona levisi koulukyydeillä Keminmaassa: 25 tartuntaa ja 340 altistunutta – "Ihmisillä alkaa suojautuminen lipsua"

Miten koulujen alku näkyy tartuntamäärissä? Husin Asko Järvinen toivoo muutoksia testaus- ja karanteenikäytäntöihin 5:02
Kuinka koulujen alku näkyy koronatartuntojen määrässä? Husin Asko Järvinen vastaa! (31.8.2021)

Koulukyytien vuoksi korona levisi luokka-asteelta toiselle ja on aiheuttanut jatkotartuntoja perhepiirissä.

Länsi-Pohjan alueella sijaitsevassa Keminmaassa koulusta liikkeelle lähtenyt tartuntaketju on aiheuttanut lukuisia jatkotartuntoja ja taudille altistuneiden määrä on noussut suureksi. 

Keminmaan johtava lääkäri Pertti Sakaranaho kertoo MTV:lle, että koko tartuntaketjuun kuuluu kaikkiaan 25 tartuntaa, joista 14 on saatu koulusta.

– Tauti levisi koulukyydityksessä useammalle luokalle, siksi karanteenien määrä on suuri. Maalaispitäjässä, missä lapset matkustavat pikkubusseilla tai taksilla kouluun, ollaan sen verran tiiviisti, mikä teki sen, että tauti levisi nopeammin luokalta toiselle kuin ehkä kaupunkikoulussa olisi levinnyt.

Koululaisten lisäksi heidän perhepiirinsä on sairastunut. Koronatautia on todettu rokottamattomilla aikuisilla.

– Ennen tätä koulualtistusta koko Keminmaassa on ollut 46 positiivista koronatestitulosta puolentoista vuoden aikana. Olemme eläneet tähän asti lintukodossa. Kun on luovuttu rajoituksista, myös ihmisillä alkaa suojautuminen lipsua: maskit, käsihygienia ja turvavälit unohtuvat. Tauti on vielä täällä ja jonkun aikaa pitäisi jaksaa olla skarppina, että saamme rokotuskattavuuden nousemaan.

Keminmaassa rokotekattavuus on tällä hetkellä noin valtakunnan tasoa, Sakaranaho kertoo. Nuorimmilla se on ensimmäisen annoksen osalta noin 50 prosentissa, 20-vuotiaissa noin 70 prosentissa, mutta 20-30-vuotiaiden ikäryhmässä kattavuus on huonompaa.

– Ja se porukka juuri nyt sairastuukin, Sakaranaho muistuttaa rokottamisen tärkeydestä. 

Koronavirus leviää nyt etenkin rokottamattomien keskuudessa. Esimerkiksi tänään tulleen tiedon mukaan viimeisen viikon aikana todetuista tartunnoista 30 prosenttia oli alle 15-vuotiailla.

Jos viesti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Lue myös:

    Uusimmat