Mainos

Kesätöitä tarjolla enemmän kuin vuosiin: Kaksi asiaa ratkaisevat, saatko töitä – suomen taito ei ole kumpikaan niistä

2:05

Työmarkkinat vetävät tällä hetkellä ja se näkyy kesätyöpaikkojen määrän kasvussa. Vantaalla järjestettiin neljättä kertaa Megarekry-tilaisuus, joka kokosi saman katon lähemmäs sata työantajaa ja työnhakijoita arviolta 5000-6000.

Vantaan kaupungin työllisyyspalveluiden johtajan Timo Saaren mukaan tänäänkin lupauksen töistä sai jo useat kymmenet hakijat.

– Työnhakijat ovat löytäneet lisääntyneen markkinoinnin ansiosta rekrytilaisuutemme, joten kävijöiden määrä on noussut viime vuodesta hurjasti 3600:sta runsaaseen 5000:een. Olen kuullut, että monet ovat saaneet jo sovittua haastattelun niinkin nopeasti kuin huomiseksi, iloitsee Saari.

Vantaan kaupungin järjestämä Megarekry tarjosi matalan kynnyksen foorumin työantajien ja työnhakijoiden kohtaamiseen. Paikan päällä sai myös neuvontaa ja käytännön vinkkejä työnhakuun. 

– Työnhakijoiden joukossa on tänään ollut kirjava joukko hakijoita. Täällä on käynyt nuoria ja vanhoja, mutta myös uranvaihtajia sekä opiskelijoita kesätyöpaikkaa etsimässä, kertoo HR-business-partner Tuija Kaartinen Keskosta.

Oma osaaminen ja motivaatio esiin

Kaartisen mukaan K-ryhmässä on tällä hetkellä tarjolla verkossa 109 työpaikkaa. K-ryhmä on kuuluu suuriin yksityisiin työnantajiin, jotka ovat EK:n kyselyssä arvioineet palkkaavansa tänä kesänä työntekijöitä 100 000, mikä on enemmän kuin viiteen vuoteen. Määrä on 10 000 enemmän kuin viime vuonna.

Tuhansia kesätyöpaikkoja tarjoavat myös kunnat. Esimerkiksi Vantaalla on tarjolla satoja työpaikkoja tälläkin hetkellä.

– Meillä on tarjolla myös lukuisia vakituisia työpaikkoja ja palkkaamme useita satoja kesätyöntekijöitä. Mielestäni työnhakijan kannattaa lähteä työnhakuun avoimin mielin ja tuoda esiin sitä omaa osaamista ja sitä kiinnostusta siihen nimenomaiseen tehtävään, vinkkaa henkilöstöasiantuntija Hanna Nummelin-Niemi Vantaan kaupungilta.

Keskoa edustavan Kaartisen mukaan tärkein asia on hakijan asenne työtä kohtaan.

– Minun mielestäni on asenne on tärkein asia ja se oma halu ja motivaatio siihen työn tekemiseen, lisää Kaartinen.

Vantaalla oli tänään tarjolla runsaasti kunnassa olevien logistiikka-ja varastopuolen töitä. 

– Olen palkannut vuosien mittaan satoja työntekijöitä. Viime vuosina on korostunut hakijan persoonallisuuden merkitys. Yhä enemmän painaa se, että hakija on hyvä tyyppi, joka ei pienistä hätkähdä, ja pystyy venymään tarpeen tullen. Jo kesätöissä työntekijän eteen tulee monenlaisia tilanteita, joista pitää selvitä omin neuvoin, opastaa Saari.

Suomen kielen taito ei enää välttämätön

Saaren mukaan suomen kielen taito on tärkeä, mutta ei välttämätön.

– On hyvä, jos osaa jotain kieltä hyvin kuten esimerkiksi venäjää, jolloin voi työllistyä vientiyritykseen. Suomen kieli on tärkeä, mutta se ei ole enää määräävä tekijä. Suomi kansainvälistyy ja ainakin ihmiset pääkaupunkiseudulla suhtautuvat englantia puhuvaa asiakaspalvelijaan suopeudella, vaikka suomen kieli ei ole täydellistä. Kunhan asia tulee ymmärretyksi, sanoo Saari.

Saari muistuttaa, että pääkaupunkiseudulla on esimerkiksi ravintola-alalla jo yrityksiä, joissa osa tarjoilijoista puhuu vain englantia.

Tansaniasta Suomeen opiskelemaan tullut Bashir Ismail etsi aktiivisesti töitä Megarekryssä. Hänen mielestään työnhaku on vaikeampaa, koska hän ei vielä osaa suomea.

– Se on vaikeaa, mutta olen nyt koulussa ja opiskelen, joten ehkä jonakin päivänä saan työtä Suomesta. Mielestäni elämä ilman työtä on merkityksetöntä. Jos sinulla on töitä, niin elämäsi on hyvää, painottaa Ismail.

Ismail on valmis vastaanottamaan, mitä tahansa työtä, mistä saa rahaa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja