Kesän mökkibuumi näkyy tilastoissa, mutta vapaa-ajanmatkoja tehtiin silti viime vuotta vähemmän

Lapin matkailun pienyrittäjät odottavat talvea pelonsekaisin tuntein 9:50
Lapin matkailualan pienyrittäjät odottavat talvea pelonsekaisin tuntein.

Suomalaisten matkailu keskittyi menneenä kesänä kotimaahan. Silti suomalaiset tekivät vapaa-ajan matkoja vähemmän kuin viime vuonna, selviää Tilastokeskuksen julkaisemista ennakkotiedoista.

Kotimaassa yöpymisen sisältäneet vapaa-ajanmatkat vähenivät touko–elokuussa viime vuoden vastaavasta ajasta. Yhteensä tällaisia matkoja tehtiin viime kesänä 9,7 miljoonaa.

Ilmaiseen majoitukseen tehtyjä matkoja tehtiin 7,2 miljoonaa, joka oli hieman vähemmän kuin viime vuoden touko–elokuussa.

Mökkeily lähes puolitoistakertaistui

Maksullisen majoituksen sisältäneitä vapaa-ajanmatkoja tehtiin 2,5 miljoonaa, mikä on viidennes vähemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Suosituimmat matkakohteet sijaitsivat Uudellamaalla, Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa.

Sen sijaan koronakesän mökkibuumi näkyi mökkimatkojen lisääntymisenä. Yöpymiset sekä omilla että vuokratuilla mökeillä lisääntyivät lähes puolitoistakertaisiksi viime vuodesta.

Hotelleissa vietetyistä kesäöistä suli pois noin kolmannes viime kesään verrattuna.

Vapaa-ajanmatkojen lisäksi kotimaassa tehtiin puoli miljoonaa työ- ja kokousmatkaa. Työmatkat kotimaassa vähenivät puoleen viime vuodesta.

Tilastokeskus keräsi tiedot kesä–syyskuussa verkossa tai puhelinhaastattelussa noin 5  200 suomalaiselta, jotka olivat iältään 15–84-vuotiaita.

Ulkomaanmatkoja tehtiin alle viidennes viime vuodesta

Yhteensä suomalaiset tekivät 10,8 miljoonaa matkaa touko–elokuussa, Tilastokeskus kertoo.

Ulkomaille tehtiin kesällä kaikkiaan 560  000 vapaa-ajanmatkaa. Lukuun on laskettu mukaan yöpymisen kohdemaassa sisältäneet matkat, risteilyt ja päivämatkat. Kaikkien näiden matkojen määrä on alle viidennes viime vuoden kesään verrattuna.

Lentäen tehtyjä ulkomaanmatkoja oli touko–elokuussa 95 prosenttia vähemmän ja laivalla tehtyjä 70 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.

Matkustusrajoitusten takia suomalaiset suuntasivatkin ulkomaanmatkoillaan etelänaapuriimme, minne laivaliikenne kulki miltei normaalisti. Kaikista yöpymisen kohdemaassa sisältäneistä ulkomaan vapaa-ajanmatkoista suuntautui Viroon jopa puolet. Tästä huolimatta Viron matkoja tehtiin vain noin puolet verrattuna viime vuoden samaan aikaan.

Viiden Jälkeen ohjelma selvitti parhaimpia tapoja matkailla kotimaassa Riku Rantalan ja Tunna Milonoffin johdolla 8:33
Madventuresin Tunna Milonoff ja Riku Rantala antavat vinkkinsä Suomi-matkailuun.

Lue myös:

    Uusimmat