Kesälomareissu voi keskeytyä eläinkolariin, koska villieläimiä liikkuu teillä runsaasti – toimi näin onnettomuuden sattuessa

Kesälomareissu – tai mikä tahansa automatka – voi keskeytyä ikävään tilanteeseen, jossa auton alle jää tai auto törmää luonnossa liikkuvaan eläimeen. Erityisesti kesällä teillä liikkuu enemmän villieläimiä, muistuttaa Liikenneturva.

Jos vahinko tapahtuu, on huolehdittava siitä, ettei eläin joudu kärsimään. Isomman eläimen kanssa kolaroitaessa on aina ilmoitettava asiasta poliisille. Myös onnettomuuteen joutuneesta lemmikistä, koirasta tai kissasta pitää ilmoittaa poliisille, jos omistaja ei ole paikalla. Lemmikki on myös toimitettava hoitoon, vaikkei omistajaa tavoitettaisikaan.

– Isomman eläimen kuten peuran kanssa kolaroitaessa on aina ilmoitettava asiasta poliisille. Muuta liikennettä on varoitettava viemällä varoituskolmio asianmukaiseen paikkaan. Jos eläin on kuollut, voi sen siirtää mahdollisuuksien mukaan turvallisesti pientareelle. Hätäkeskukseen soittamalla saa viranomaisapua ja ohjeita tällaisiin tilanteisiin, kertoo Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen Liikenneturvan verkkosivuilla.

Myös pientä eläintä on autettava

Myös pienemmän eläimen kohdalla kuljettajalla on eettinen velvollisuus mennä katsomaan, miten eläimelle kävi. Ensisijainen velvollisuus on varmistua, voiko eläintä vielä auttaa. Pahasti loukkaantunut eläin on lopetettava joko itse tai poliisin toimesta.

Jos onnettomuuteen joutuneessa autossa on mukana lemmikki, on eläin käytettävä eläinlääkärin tarkistuksessa. Onnettomuusautossa ollutta koiraa ei missään nimessä pidä päästää irti, sillä se voi helposti karata tai aiheuttaa vaaraa muille ihmisille.

– Koiraa pyritään hoitamaan kolaripaikalla kuten ihmistäkin. Shokissa oleva loukkaantunut koira saattaa kuitenkin yrittää puolustaa itseään ja purra jopa omistajaansa, joten koiran kuonon voi sitoa varovasti tai käyttää kuonokoppaa, Taskinen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat