Mainos

Kesäkuu viileä ja jopa poikkeuksellisen sateinen – ukkosia erikoisen vähän

Kesäkuu oli lännessä harvinaisen, mutta ei poikkeuksellisen viileä. Maan keskivaiheilla satoi paikoin poikkeuksellisen paljon.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kesäkuu oli suuressa osassa maata 1-2 astetta tavanomaista viileämpi. Kuukausi oli harvinaisen viileä lähinnä Pirkanmaalta Etelä-Lappiin ulottuvalla alueella, missä viileämpi kesäkuu on edellisen kerran koettu vuosina 2004 tai 1993. Harvinaisella tarkoitetaan keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa toistuvaa ilmiötä.

Kuukauden ylin lämpötila ja samalla ainoa hellepäivä mitattiin 29. kesäkuuta, jolloin lämpötila nousi Varkaudessa ja Mikkelissä 25,4 asteeseen. Tämä on toiseksi myöhäisin ajankohta kesän ensimmäiselle hellepäivälle noin 50 viime vuoden aikana. Myöhäisin kesän ensimmäinen hellepäivä tilastoissa on 6. heinäkuuta vuonna 1987. Kuukauden alin lämpötila oli Saana-tunturissa 13. kesäkuuta mitattu -3,5 astetta.

– Olimme kesäkuussa enimmäkseen matalapaineiden reitillä ja lämpimät ilmat jäivät eteläiseen Eurooppaan, toteaa MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi sateisesta ja viileästä kuukaudesta.

Paikoin poikkeuksellisen sateista

Kesäkuun sademäärä oli monin paikoin tavanomaista suurempi. Lähinnä Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa sekä Etelä-Lapissa sadekertymät olivat paikoin poikkeuksellisen suuria eli tällainen toistuu keskimäärin muutaman kerran sadassa vuodessa. Sademäärissä oli suuria paikallisia eroja.

Suurin kuukauden sademäärä oli Pyhäjärvellä mitattu 173 millimetriä ja suurin tilastoitava vuorokauden sademäärä oli Vaasassa 24. kesäkuuta mitattu 58,6 millimetriä.

Ukkosia hyvin vähän

Ukkosia oli touko-kesäkuussa huomattavan vähän, viileän säätyypin takia. Toukokuun maasalamamäärä oli noin 350, mikä on 2000-luvun alhaisin lukema. Toukokuun pitkän jakson keskiarvo on 8 500 maasalamaa, joten salamamäärä oli vain neljä prosenttia keskimääräisestä.

Kesäkuun salamamäärä, 3 700, on pitkän ajan tilastojen kolmanneksi alhaisin lukema. Alhaisin on vuoden 2007 kesäkuussa 2 200 salamaa. Keskimäärin kesäkuussa välähtää noin 35 500 maasalamaa. Tänä vuonna touko-kesäkuussa eniten salamoi 29. kesäkuuta, jolloin havaittiin 560 maasalamaa.

Nyt sää on lämmennyt laajalti Euroopassa ja myös osaan Suomea ennustetaan loppuviikoksi hellettä.


Paljonko hellettä on tulossa? Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.