Mainos

Kesäkuun alkupuoli tavanomaista viileämpi osassa maata – paikoin isoja sademääriä, paikoin rutikuivaa

Kesäkuussa on ollut tähän mennessä vaihtelevaa säätä: hellettä, viileää, myrskyä, rankkoja sateita, jopa lumisateita ja paikoin kuivuutta.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kesäkuu on ollut tähän asti keskilämpötilaltaan tavanomaista viileämpi etenkin maan itä- ja keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa, muualla lämpötilat ovat olleet lähellä tavanomaisia. Etenkin Pohjois-Karjalassa kesäkuu on ollut paikoin jopa harvinaisen viileä. Harvinaisella tarkoitetaan, että tällainen kesäkuu on keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.

Kesäkuun ja samalla koko vuoden tähän asti lämpimin lukema on mitattu 2. kesäkuuta Turussa, 28,6 astetta. Lämpimän kesäkuun alun jälkeen sää kuitenkin viileni huomattavasti koko maassa. Salomo-myrsky toi 8.-9. kesäkuuta kylmää ilmaa pohjoisesta ja osa sateista tuli lumena maan pohjoisosassa. Myrskyn jälkeen 9. kesäkuuta päivän maksimilämpötilat jäivät maan eteläosassakin paikoin alle kymmeneen asteeseen. Kuukauden tähän asti kylmin päivälämpötila, 2,9 astetta, mitattiin 9. kesäkuuta Enontekiön Näkkälässä. Enontekiöltä ja samalta päivältä on myös kuukauden alin yölämpötila tähän mennessä, -4,1 astetta.

Sademäärissä isoja eroja

Kesäkuun alkupuolisko on ollut Lapissa harvinaisen, paikoin jopa poikkeuksellisen sateinen. Poikkeuksellisella tarkoitetaan säätilastoissa keskimäärin muutaman kerran sadassa vuodessa toistuvaa.

Esimerkiksi Pellossa on Ilmatieteen laitoksen mukaan satanut 15. kesäkuuta mennessä lähes 69 millimetriä. Suurin osa tästä sademäärästä tuli Salomo-myrskyn yhteydessä, yhdessä vuorokaudessa sadetta kertyi melkein 54 millimetriä. Tavanomaisesti alueella sataa koko kesäkuussa noin 55 millimetriä. Eniten sadetta on kertynyt tähän mennessä Inarin Saariselällä, 77 millimetriä.

Maan länsiosassa, eteläpainotteisesti, kesäkuu on toistaiseksi ollut harvinaisen, paikoin jopa poikkeuksellisen kuiva. Kuukauden alkupuoliskon sademäärästä uupuu tavanomaiseen nähden monin paikoin noin 20-25 millimetriä vettä. Vähiten sadetta on kertynyt tähän mennessä Porin Laviassa, vain 0,2 millimetriä.

Loppuviikolla on kuitenkin tulossa paikoin runsaitakin sateita.

– Ensi viikolla on mahdollista palata jälleen kuivempaan ja sää voi olla keskimääräistä lämpimämpää, sanoo MTV uutisten meteorologi Pekka Pouta.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.


Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.