Elokuu oli tavanomaista lämpimämpi koko maassa – kesän lämpöennätys Raumalta: 33,6 astetta

Sää kuivahtaa vihdoin – katso tuore kuukausiennuste 4:21
Katso myös missä nautitaan kesäisestä auringosta, ja missä sateista

Elokuu oli Suomessa tavanomaista lämpimämpi koko maassa, kertoo Ilmatieteen laitos tiedotteessaan. 

Laitoksen tilastojen mukaan kuukauden keskilämpötila vaihteli Pohjois-Lapin noin 13 asteesta Etelä-Suomen vajaaseen 18 asteeseen.



Päättynyt kuukausi sijoittui useilla Pohjois-Suomen havaintoasemilla mittaushistorian kolmen lämpimimmän elokuun joukkoon. Elokuu oli peräti ennätyksellisen lämmin Kilpisjärven kyläkeskuksen, Utsjoen Kevon ja Savukosken kirkonkylän havaintoasemilla.

Kuukauden ylin lämpötila mitattiin elokuun 7. päivänä Satakunnassa Raumalla, jossa mittari näytti tuolloin 33,6 astetta. Tämä oli Ilmatieteen laitoksen mukaan myös koko kesän eli kesä–elokuun ylin lämpötila.

Elokuun alin lämpötila oli puolestaan –2,3 astetta, ja se mitattiin Savukoskella Lapissa kuukauden 22. päivänä.

Hellettä mitattiin koko maassa elokuussa yhteensä kymmenenä päivänä, mikä on Ilmatieteen laitoksen mukaan tavanomainen määrä. Lapissa hellepäiviä oli tavanomaista enemmän, kun taas maan etelä- ja länsiosissa hellepäiviä oli tavanomaista vähemmän.

Runsaita sateita etenkin lännessä ja Lapissa

Elokuu oli myös varsin sateinen. Erityisesti maan länsiosassa ja Lapissa satoi paikoin jopa kaksinkertainen määrä tavanomaiseen elokuuhun verrattuna.

Alustavien tietojen mukaan elokuussa satoi eniten Uudellamaalla Hangon Tvärminnen asemalla, jossa sademääräksi mitattiin 212,4 millimetriä.

Vähiten vettä tuli puolestaan Etelä-Savossa Savonlinnan Punkaharjulla, jossa kuukauden sademäärä oli 40,4 millimetriä. Tästä huolimatta Savonlinnassa mitattiin elokuun suurin päiväkohtainen sadekertymä Suomessa. Savonrannan havaintoasemalla satoi vuorokauden aikana 92,5 millimetriä vettä 13. päivä elokuuta.

Elokuun merkittäviä säätapahtumia olivat muun muassa Sylvian päivän voimakkaat puuskatuulet lännessä elokuun 8. päivänä ja runsaat sateet lännessä sekä puuskat idässä Taunon päivänä 28. elokuuta.

Saana-tunturilla mitattiin kesäkuussa -7,7 astetta pakkasta

Ilmatieteen laitoksen mukaan koko kesän eli kesä–elokuun keskilämpötila oli suuressa osassa maata 0,5–1 astetta tavanomaista lämpimämpi.

Lapissa Enontekiön Kilpisjärvellä kesä oli peräti paikkakunnan mittaushistorian lämpimin. Edellinen ennätys vuodelta 2002 ylittyi kahdella kymmenyksellä ja on nyt 11,6 astetta. Kilpisjärveltä on tilastoitu havaintoja vuodesta 1951 lähtien.

Pitkälti tavanomaista lämpimämpään kesään mahtui myös Suomen kesäkuun kylmyysennätys, kun elohopea tippui Lapissa Saana-tunturilla –7,7 asteeseen kesäkuun 1. päivänä.

Kesä oli erityisen sateinen maan keskiosassa, jossa tuli paikoin puolitoistakertaisesti enemmän vettä kuin tavallisesti. Alustavien tietojen mukaan vettä satoi kesän aikana eniten Keski-Suomessa Multian Pirttiperällä, yhteensä 413,4 millimetriä.

Vähiten taas satoi Varsinais-Suomessa Paraisten Fagerholmissa, jossa koko kesän saldoksi mitattiin 100,9 millimetriä.
 

Lue myös:

    Uusimmat