Kesäaika alkaa! Näin valmistelet taaperosi kellojen siirtoon

Ahdistaako kellojen siirto jo valmiiksi? Ei hätää! Lapsen uniaikataulun voi normalisoida pienillä muutoksilla.

Olipa kellonsiirto hyödyllinen tai ei, pian se on jälleen edessä. Suomalainen kellojen siirto on jäänne 1980-luvulta; kellon siirtyminen on rankkaa elimistölle, ja myös perheen pienempien valmistelu kesäaikaa varten kannattaa aloittaa ajoissa, neuvoo Fit pregnancy -sivusto.

Kaksi uniasiantuntijaa paljasti sivustolle vinkkinsä siihen, miten taaperon voi valmistella pian alkavaan, aikaisempaan heräämiseen.

1. Aloita hyvissä ajoin. Jos perheellenne on tärkeää herätä tiettyyn aikaan, aloita taaperon uniajan siirtäminen hyvissä ajoin, mieluiten viikkoa ennen oikeaa kellon siirtoa. Siirrä uniaikaa 15–30 minuuttia kerrallaan.

2. Muista rutiinit. Pidä kiinni aikatauluista, jotta päivänne säilyvät säännönmukaisina.  

3. Pidä lapsen huone pimeänä ja hiljaisena öisin. Sammuta televisio ja musiikki ja himmennä valot tuntia ennen uniaikaa. Älä anna taaperon leikkiä iPadilla juuri ennen nukkumaanmenoa, koska ruudun sininen valo herättää aivot. Pidä huone hämäränä varsinkin päiväuniaikaan.

Kellojen siirto kesäaikaan tapahtuu sunnuntaina 26.3.2017 klo 03:00 yöllä. Kelloja siirretään tunti eteenpäin eli "kesään päin".

4. Anna auringon paistaa sisään aamulla. Salli huoneeseen hieman luonnonvaloa, jotta lapsen aamu saa alkaa luontaisesti.

5. Menkää ulos! Raikas ilma virkistää, mutta myös edistää parempaa unta. Leikkikää ulkona ja tehkää kävelyjä päivänvalossa.

6. Unohditko kellojen siirron? Ei hätää, uniaikataulun voi silti normalisoida: seuraa viikon ajan tiettyä uni- ja heräämiskaavaa. Vaikka viikonloppuna olisi ihana nukkua pitkään, vastusta kiusausta! Muista, että kellonsiirron aiheuttama hämmennys vaatii vain hieman väliaikaista työtä juuri nyt. Taaperon sisäinen kello palaa kyllä pian ennalleen!


Lue myös:

    Uusimmat