Kertooko hiustenlähtö kilpirauhasen vajaatoiminnasta? Professori vastaa

Hiustenlähtö on yksi kilpirauhasen vajaatoiminnan oire, mutta yleensä varsin huomaamaton sellainen.

– Hiustenlähtö kilpirauhasen vajaatoiminnassa on useimmiten suhteellisen lievää ainakin ulospäin arvioituna. Se ei aiheuta tyhjiä paikkoja eli pälviä hiuspohjaan, professori Matti Välimäki sanoo.

Esimerkiksi väsymys ja palelu ovat vajaatoiminnan oireina yleisempiä.

– Yleisin kilpirauhasen vajaatoiminnan aiheuttaja on krooninen kilpirauhastulehdus, jossa elimistö tekee virheellisesti vasta-aineita kilpirauhasta kohtaan. Samanlainen ”hylkimisreaktio” voi olla kilpirauhasesta riippumatta käynnissä myös hiuspohjassa. Tällöin hiustenlähtö voi olla voimakasta ja aiheuttaa jopa pälvin ja peruukin tarpeen. Tässä tapauksessa kilpirauhasen vajaatoiminnalla ja hiustenlähdöllä on kuitenkin vain yhteinen tausta, eikä hiustenlähtö johdu suoraan vajaatoiminnasta.

– Jos kyseessä on selvä kilpirauhasen vajaatoiminta, hiustenlähtö yleensä vähenee kilpirauhashormonihoidolla.

Miespotilailla, joita on kymmenen prosenttia kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavista, Välimäki ei ole juuri hiustenlähtöön törmännyt.

– Vajaatoiminta ei vaikuta myöskään parrankasvuun.

Välimäki muistuttaa, että hiuspohja reagoi hyvin helposti kaikille elimistössä tapahtuville muutoksille.

– Sitä ei siis pidä tuijottaa vain kilpirauhasen vajaatoiminnan oireena. Taustalla voi olla mikä tahansa yleissairaus tai lääkitys.

Merkittävän hiustenlähdön yhteydessä on syytä tehdä laajempi tutkimus verikokeineen.

– Valitettavan usein oireelle ei saada mitään selitystä. Hiustenlähtö on usein vaikea oire ja haaste lääkärille, Välimäki sanoo.

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat