Mainos

Kertauskutsuja saapuu taas – suursotaharjoitus kokoaa aseisiin yli tuhat reserviläistä

Länsi-Suomen alueella harjoitellaan ensi viikolla sotimista parin vuoden hiljaisemman kauden jälkeen taas täydellä rähinällä. Harjoitukseen osallistuu noin 2 000 sotilasta. Heistä reserviläisiä on 1 300.

Se on paljon, sillä viime vuosina kertaamaan on kutsuttu vain 4 000–5 000 varusmiespalveluksen suorittanutta miestä ja naista vuosittain. Wanaja14-harjoitus on esimakua tulevasta, sillä tavoitteena on, että ensi vuonna kertauskutsu lähetetään 18 000 reserviläiselle.

– Reserviläisharjoitukset ovat olleet viime aikoina aika paljon pienempiä, eli tämä on varmasti viime vuosien massiivisin harjoitus, Panssariprikaatin tiedottaja, kapteeni Ari Viitala sanoo.

Sekin on muuttunut, että viime vuosina kertaamaan on kutsuttu vain johtamis- tai erikoiskoulutuksen saaneita miehiä ja naisia. Nyt kutsu saattaa taas käydä periaatteessa vaikka vain kiväärimieslinjan käyneelle sotamiehelle.

Kertausharjoitusten lisääminen on mahdollista, koska puolustusvoimauudistus ja säästöohjelma on saatettu loppuun. Lisäyksen myötä niiden määrä palautuu vuoden 2010 tasolle.

Kertausharjoitusvuorokausia kertyisi yhteensä ensi vuonna 90 000, kun tänä vuonna niitä on 25 000.

Ikämiehiäkin kutsutaan taas

Paikallispuolustukseen keskittyvän Wanaja-harjoituksen johtaa Panssariprikaati. Koolle kutsuttu joukko ei koostu poikasista, vaan lähinnä varttuneemmista reserviläisistä. He harjoittelevat oman alueen puolustamista.

– Operatiivisen iän ylittäneet reserviläiset siirtyvät näihin paikallispuolustustehtäviin. Miehistön puolella siellä aletaan olla lähempänä 45–50 vuotta. Upseeriston ja aliupseeriston puolella on yli viisikymppisiäkin, Viitala kertoo.

Wanaja-paikallispuolustusharjoituksessa käytetään puolustusvoimien harjoitusalueita Ilveskalliota, Hätilää ja Parolannummea. Yhteistyö muiden viranomaisten kanssa levittäytyy myös kaupunkialueille.

Kriittiset kohteet suojataan

Viime vuosien sotaharjoitukset ovat keskittyneet kehittyneisiin asejärjestelmiin, mutta nyt harjoitellaan perustaistelua. Paikallispuolustustoiminnassa suojataan kohteita esimerkiksi laskuvarjojoukkojen iskuja vastaan.

– Tositilanteessakin ne laskettaisiin todennäköisesti tänne etulinjojen taakse, hieman rauhallisempaan paikkaan, jossa me joutuisimme suojaamaan tärkeitä kohteita, esimerkiksi voimalaitoksia, erikoisjoukkojen tuhotyöltä, Viitala kertoo.

Puolustusvoimauudistuksen myötä lisääntyvät merkittävästi paitsi kertausharjoitukset, myös esimerkiksi ilmavoimien lentotunnit sekä varusmiesten ampuma- ja taisteluharjoitukset.

– Vastaavantyyppisiä harjoituksia pidetään ensi vuonna varmasti ympäri valtakuntaa, Viitala sanoo.

Puolustusvoimien mukaan armeijan uudenlaisen aktiivisuuden taustalla ei ole Ukrainan kriisin lähialueillamme lisäämä sotilaallinen toiminta.

Viitalan mukaan esimerkiksi Wanaja-harjoitus löytyy maavoimien vuoden 2013 toimintasuunnitelmasta.

Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg on vieraana huomenna maanantaina Huomenta Suomessa MTV3-kanavalla kello 7.10.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.