Näin sotilaspoliisit valtaavat Pöllölaakson viholliselta – Puolustusvoimat järjesti näyttävän harjoituksen MTV:n vanhoissa tiloissa

5:05
Miltä vanha Pöllölaakso näytti taistelutantereena? Katso video harjoituksista!

Suuret paikallispuolustusharjoitukset ovat tuoneet sotilaat ja panssariajoneuvot katukuvaan eri puolilla Suomea. Yksi harjoitus nähtiin myös MTV:n vanhoissa tiloissa Helsingin Ilmalassa. 

– Sisälle nyt, kajahtaa käsky ja samalla hetkellä kymmenittäin varusmiehiä syöksyy metsän reunasta kohti rakennuksen ovea.

Käynnissä on Kaartin jääkärirykmentin johtama paikallispuolustusharjoitus MTV:n vanhoissa tiloissa Ilmalassa. Paikalla on sekä Kaartin jääkärirykmentin että Merisotakoulun ja Rannikkoprikaatin sotilaspoliisijoukkoja.

Tehtävä joukoille on yksinkertainen: etsi vihollinen ja tuhoa se.

– Valtaamme rakennuksen takaisin. ”Pahikset” ovat ottaneet sen haltuunsa ja nyt sitten huone kerrallaan etenemme ja valtaamme sitä, selostaa Kaartin jääkärirykmentin apulaiskomentaja Vesa Laitonen operaation etenemistä. 

Mukana Pöllölaakson harjoituksissa on lähes 200 henkilöä: suurin osa varusmiehiä, joitakin reserviläisiä ja loput henkilökuntaa. Tämä harjoitus on osa suurempaa paikallispuolustusharjoitusten rypästä, sillä eri puolilla Suomea järjestettyihin paikallispuolustusharjoituksiin on osallistunut kaikkiaan yli 6 000 henkilöä, joista noin 2 200 on ollut varusmiehiä.

Kaksi kertaa vuodessa eri puolilla Suomea järjestettävät paikallispuolustusharjoitukset ovat Puolustusvoimille tärkeä oppitunti.

– Hyöty on meille merkittävä. Tämä konkretisoi yhteistoiminnan eri viranomaisten ja Puolustusvoimien välillä, toteaa apulaiskomentaja Laitonen.

Tyhjät rakennukset tarjoavat aidon tilan harjoitella taistelemista

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Vanhassa uutistalossa murtohälytin huutaa ja joukkueet etenevät hiljalleen kohti talon toista päätyä. Jälkeen jää vain pitkä vana hylsyjä ja rikkinäistä lasia. Tämä joukko ei odottele ovien avautumista, vaan ovista tullaan läpi.

Osallistujien varustus on silti pidetty kevyenä. 

– On rynnäkkökivääriä ja siihen liittyviä lisävarusteita, joita tänä päivänä on jonkun verran. Lisäksi kevyttä varustusta – konekivääriä, käsikranaattia, muuta tällaista talonvaltaukseen sopivaa materiaalia, Laitonen sanoo.

Helsingin Ilmalassa sijaitseva vanha Pöllölaakso on ryhmä suuria tyhjillään olevia rakennuksia. Kuinka poikkeuksellista on, että Puolustusvoimilla on tällaisia harjoituskohteita käytössään näin lähellä keskustaa?

– Näin lähellä keskustaa tämä on ehkä poikkeuksellinen tilanne, mutta kaiken kaikkiaan meidän onneksemme purettavia rakennuksia löytyy pääkaupunkiseudultakin. Saamme niitä aina käyttöön – onhan tällainen autenttinen paikka erinomainen paikka harjoitella oikeita asioita, Laitonen sanoo.

Miltä vanha Pöllölaakso näytti taistelutantereena? Entä mikä sai reserviläiset tulemaan paikalle vapaaehtoiseen harjoitukseen? Katso koko juttu artikkelin yllä olevalta videolta. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja