Mainos

Kerran pettäjä, aina pettäjä? Tuttu teoria vahvistettiin – myös petetyksi tuleminen toistuu parisuhteissa

Jos kumppanilleen uskoton ryhtyy parisuhteeseen salarakkaansa kanssa, joutuu uusikin partneri todennäköisesti pettymään.

Denverin yliopiston tutkijat huomasivat, että yhdessä parisuhteessa pettäneet toistivat uskottomuutensa myös seuraavassa romanttisessa suhteessaan.

Kerran kumppaniaan pettäneet henkilöt toimivat epäluotettavasti kolme kertaa todennäköisemmin kuin ne, jotka eivät raportoineet minkäänlaisesta pettämisestä.

Tulosten perusteella kerran vieraissa käynyt partneri ei siis ansaitse luottamusta jatkossakaan.

Petetyksi tuleminen toistuu?

Surullisia uutisia riittää myös petetyille. Tutkijoiden teettämän kyselyn mukaan henkilöt, joiden kumppani oli harrastanut liiton ulkopuolista seksiä, tulivat petetyiksi seuraavassa parisuhteessaan kaksi kertaa todennäköisemmin kuin luotettavan kumppanin kanssa seurustellut.

Kävi myös ilmi, että pettämisestä kumppaneitaan epäilleet henkilöt arvelivat neljä kertaa tavallista todennäköisemmin uudenkin kumppaninsa käyvän vieraissa. Tämä antoi viitettä siitä, että kolhut ihmisten luottamuksessa kestävät – jopa kauemmin kuin näiden parisuhteet.

Tulokset vahvistavat arkikokemusta

Archives of Sexual Behaviour -julkaisussa esitelty tutkimus toteutettiin haastattelemalla 484 parisuhteessa elävää ihmistä heidän mahdollisista seksikumppaneistaan parisuhteen ulkopuolella. Osallistuneiden pettämistä seurattiin kahden romanttisen suhteen ajan.

Tuloksia tulkittaessa tulee ottaa huomioon otannan pienuus. Tutkijat eivät myöskään pureutuneet syvemmälle pettämiseen, kuten fyysisen ja psyykkisen uskottomuuden eroon tai uskottomuuden syihin.

Tulokset kuitenkin vahvistavat monen petetyksi tulleen havaintoa – kerran uskoton pettää uudestaan. Huolella saattaa siis olla aihetta, jos nykyinen kumppanisi on ollut aiemmin uskoton.

***

1:25

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.