Mainos

Kemikaalilaki hyväksyttiin EU-parlamentissa

Kiistanalainen kompromissi yrittää yhdistää kuluttajien ja kemianteollisuuden intressit. Kuluttajajärjestöjen mukaan lain alkuperäinen tavoite on vesittynyt. Kemikaalivirasto pääsee aloittamaan Helsingissä todennäköisesti 2007.

EU:n parlamentti on hyväksynyt kiistanalaisen kemikaalilain selvällä äänienemmistöllä. Parlamentin äänet jakautuivat 407-155.

Lain tavoitteena on lisätä tietoa kemikaalien riskeistä ja tehostaa niiden testaamista. Uuden lain mukaan yhtiöiden on rekisteröitävä käyttämänsä kemikaalit ja tarjottava tietoa mahdollisista riskeistä. Rekisteröitäväksi vaadittujen aineiden listalla on noin 30 000 kemikaalia.

Tiistaina EU-parlamentin suurimmat ryhmät päättivät kompromissista, jonka mukaan pienet määrät kemikaaleja voidaan jättää lain vaikutuspiirin ulkopuolelle. Mm. kuluttajajärjestöt ovat arvioineet kompromissin vesittävän koko lain alkuperäisen tavoitteen. Kemianteollisuus puolestaan pelkää lain aiheuttavan satojen miljoonien eurojen lisäkustannukset ja työpaikkojen menetyksiä.

Jäsenmaiden hallitusten tulee vielä hyväksyä lakiesitys ennen sen voimaantuloa.

Hassi: Laiha sopu parempi kuin nykytilanne

Myös moni kompromissia kritisoineista edustajista äänesti lopulta sen puolesta, koska he katsoivat laihankin sovun olevan parannus nykytilanteeseen. Näin teki esimerkiksi vihreiden Satu Hassi.

- Laki on reissussa ryvettynyt, mutta kuitenkin askel oikeaan suuntaan, Hassi selvitti ratkaisuaan.

- Siivilä, jolla vaarallisia kemikaaleja seulotaan, on ikävä kyllä täynnä reikiä. Mutta ne aineet, jotka siivilään jäävät, käsitellään tehokkaasti. Tällä hetkellä EU:ssa ei säädellä lainkaan sellaisten kemikaalien käyttöä, jotka on otettu käyttöön ennen vuotta 1981.

Asian eteneminen parlamentissa merkitsee todennäköisesti, että lakia valvomaan perustettava kemikaalivirasto pääsee aloittamaan toimintansa Helsingissä vuonna 2007.

(MTV3-Reuters-AFP)

(Seitsemän uutiset 17.11.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.