Kellaria remontoimassa? Varo näitä virheitä

Kellaria remontoidessa täytyy ottaa huomioon muun muassa se minkä päälle kellari on rakennettu ja mitä pintamateriaalia käytetään. Rakennusmestari Marit Laurinkosken neuvoilla vältät virheet.

Vanhojen rakennusten kellaritiloja otetaan yhä enemmän asuinkäyttöön. Ennen kuin alat remontoimaan kellaria, on syytä kiinnittää huomiota muutamiin seikkoihin. 

Kellarin lattian tulisi aina tehdä reikä ja tutkia mitä lattian alla on, ennen kuin kellaria aletaan korjaamaan. On erittäin tärkeää tietää, onko betonilattian alla lämmöneriste tai/ja kapillaarisen kosteuden katkaisevaa rakennekerrosta. Kellarinkorjauksessa on myös huomioitava, millä tasolla mahdollinen pohjaveden pinta on. Lisäksi talon ulkopuolisen kosteuseristyksen on oltava kunnossa.

Jos kellariin tulee asuintiloja, salaojituksen, sadevesien ohjauksen ja sokkelin vedeneristyksen on oltava kunnossa. Lisäksi kellariin on tehtävä lämmöneristys perusmuurin ulkopuolelle. Jos nämä asiat eivät ole kunnossa, kellari on altis vaurioille.

Lisäksi jos kellarin lattiarakenteena on betonivalu, joka on tehty suoraan saven tai hienon hiekan päälle, betonilaatta olisi hyvä piikata pois ja sen alle tulisi tehdä lämmöneristekerros sekä rakentaa kapillaarikatkokerros.

Suoraan perusmaalle tehty betonilaatta on yleensä aina märkä ja mikäli lattiaan lisätään lattialämmitys, lisää tämä maan lämmittäminen kosteustuottoa betonilaatassa.

Pinnalle hengittävää materiaalia

Varmin ratkaisu kellarin lattiassa on altapäin lämmöneristetty betonilaatta, joka on laatoitettu. Maasta nouseva kosteus haihtuu ja kuivuu laattojen saumojen kautta. Laatat eivät saa kuitenkaan olla liian isot, sillä tällöin saumapintaa on liian vähän.

Kellarin lattiaa remontoidessa on myös hyvä muistaa, ettei pinnaksi sovi mikä tahansa. Jotta maasta tuleva maakosteus pääsisi haihtumaan, älä laita kellarin lattiaan hengittämättömiä materiaaleja. Muovimatot, laminaatit, joiden alla on solumuovia ja hengittämättömät muovimaalit eivät ole hyviä vaihtoehtoja.

Kellarin lattioihin voidaan myös asentaa esimerkiksi parketti, mutta tällöin lattian rakenteen täytyy olla todettu kuivaksi ja rakennekerrokset sekä ulkopuolisen kosteudentuoton ja eristyksen on oltava kunnossa.

Kellaritilan lattiaan on olemassa myös erilaisia ns. tuulettuvia lattiarakenteita. Tällaisten lattiarakenteiden asentaminen vaatii kuitenkin erityistä huolellisuutta ja alan ammattilaisen suunnitelmia.

Asiantuntijalähteenä jutussa on käytetty rakennusmestari Marit Laurinkoskea Matti Eklund Oy:stä.

Lue myös:

    Uusimmat