Mainos

Kelan valtuusto tyytyväinen selvitykseen perustoimeentulokaaoksesta

Kelan valtuusto on tyytyväinen selvitykseen perustoimeentulohakemusruuhkasta.

Valtuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Sarkomaa (kok.) kertoi, että valtuusto päätti lähettää selvityksen Kelan hallitukselle.

Hallitukselta valtuusto odottaa esitystä siitä, mihin toimiin on tarkoitus ryhtyä raportissa annettujen suositusten perusteella.

– Erityisen tärkeänä pidän riskienhallintaan liittyviä suosituksia ja sitä, että raportointi on toimivaa, ajantasaista ja riittävää, Sarkomaa sanoo.

Kelan teettämä ulkoinen arviointi totesi aiemmin tässä kuussa, että Kelassa ei ollut täyttä valmiutta ryhtyä käsittelemään perustoimeentulohakemuksia vuodenvaihteessa. Hakemusten käsittely ruuhkautui, kun käsittely siirtyi kunnilta Kelaan.

Arvioinnin mukaan ruuhkautumisen aiheuttivat muun muassa resurssien niukkuus lainvalmistelussa, tietojärjestelmien puutteellinen valmius ja Kelassa hiljattain tehty organisaatiouudistus. Lisäksi aikataulu oli liian tiukka.

Kelaan tuli päivän aikana enimmillään yli 24 000 puhelua perustoimeentulotuesta, ja huonoimpina päivinä vain alle viiteen prosenttiin puheluista vastattiin. Vaikein tilanne oli Etelä-Suomessa.

Kela teetti tilanteesta sisäisen arvioinnin jo keväällä. Tuolloin esiin nousi osin samoja asioita kuin ulkoisessa selvityksessä, joka oli sisäistä laajempi ja johon haasteltiin myös esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeriön työntekijöitä.

Avuksi myös sote-uudistuksessa

Sarkomaa huomauttaa, että raportti on avuksi myös sote-uudistusta tehtäessä.

– Nyt on hyvä miettiä, miten nämä asiat laitetaan paremmalle tolalle.

Hallituksen aikataulusta ei ole vielä tietoa, mutta Sarkomaa uskoo käsittelyn tapahtuvan "ripeästi ja huolella".

Sarkomaa huomauttaa, että ulkoinen selvitys ottaa kantaa myös muiden kuin Kelan toimiin uudistuksessa. Siinä esimerkiksi arvioidaan sosiaali- ja terveysministeriötä.

– Perustoimeentulo on hyvin erityyppinen etuus kuin mitä Kelassa on aiemmin käsitelty, koska siihen liittyy muun muassa sosiaalityötä. Osa ongelmista ei johtunut Kelasta, vaan esimerkiksi ministeriön on todettava, että Kelalle on annettava riittävä aika uudistusten toimeenpanoon, tietojärjestelmien tekemiseen ja henkilöstön kouluttamiseen.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.