Mitä hallituksen vastasyntyneiden osakesäästötililinjaus merkitsisi toimeentuloperheissä – pitääkö lapsen tili "syödä" ensin?

Sijoittaminen kulkee osana Jasmin Hamidin perhearkea 9:49
Katso myös Huomenta Suomen keskustelu: Näin sijoittaminen kulkee osana Jasmin Hamidin perhearkea.

Tuleva hallitus on kaavailemassa kaikille vastasyntyneille osakesäästötiliä. Hallituksen suunnitelmana olisi lahjoittaa kaikille Suomessa vastasyntyneille osakesäästötili osana äitiyspakkausta. 

Valtion olisi tarkoitus sijoittaa osakesäästötilille alkupääoman, joka voi kasvaa reilun kokoiseksi rahasummaksi siihen mennessä, kun lapsi on täysikäinen ja on aikanaan hankkimassa vaikkapa ensimmäistä asuntoaan.

Hallitusohjelmassa ei vielä oteta kantaa vauvan osakesäästötilille laitettavaan summaan, mutta keväällä kokoomuksen eduskuntaryhmä ehdotti jokaiselle vastasyntyneelle osakesäästötiliä, johon valtio tekisi 500 euron alkutalletuksen.

Mutta mitä tapahtuu, jos lapsen perhe saa toimeentulotukea? Vaikuttaako lapsen osakesäästötili siihen, että tuen varassa olevat joutuvat tyhjentämään kyseisen tilin ensin?

– Lapsella ei ole velvollisuutta elättää vanhempiaan tai sisaruksiaan. Jos alaikäisellä on varoja, niistä otetaan varoina huomioon vain se osa, jonka katsotaan kattavan hänen osaltaan toimeentulotuessa huomioon otettavat menot. Lapsen menoina huomioidaan lapsen perusosa ja hänen muut perusmenonsa, sanoo Kelan etuuspäällikkö Marja-Leena Valkonen.

Perusosa on kiinteä summa niistä menoista, jotka on tarkoitettu jokapäiväisen elämän välttämättömiin menoihin, esimerkiksi ruokaan ja vaatteisiin. Näitä menoja ei siis Valkosen mukaan huomioida erikseen perustoimeentulotuessa, vaan ne sisältyvät perusosaan yhtenä kokonaisuutena. 

Lapsen osakesäästötili ei vaikuta tuen määrään

Mikäli lapsella on osakesäästötili, niin tästä huomioidaan varoina osuus, joka kattaa lapsen osalta toimeentulotuessa huomioitavat menot.

Kelan juristi Mira Halme kertoo MTV Uutisille, että jokaiselle perheenjäsenelle huomioidaan Kelan laskelmassa menoeränä oma perusosansa. Esimerkiksi alle 10-vuotiaan lapsen perusosa on 383,03 euroa perheessä, jossa on yksi lapsi. 

Jos lapsella on 500 euron osakesäästötili, niin siitä huomioidaan lapsen varallisuutena perusosan verran eli yhden alle 10-vuotiaan lapsen perheessä 383,03 euroa. 

– Loppuosaa ei huomioida lainkaan perheen toimeentulotuen laskelmalla varoina. Lapsen osakesäästötili ei siis vaikuta toimeentulotukiperheen muiden jäsenten tuen määrään. Se, mikä vaikutus sillä lopulta tulisi olemaan, riippuu siitä, miten hallitusohjelmakirjaus toteutetaan, Halme sanoo.

Valkonen on samoilla linjoilla.

– Hallitusohjelmakirjaukseen on tässä vaiheessa vaikea ottaa kantaa. Ehdotuksen tarkempi sisältö ja toteutustapa selviää vasta varsinaisessa lainvalmistelussa. 

Lue myös:

    Uusimmat