Mainos

Kela vie merimiehiltä Kela-kortit

Kansaneläkelaitos on tiukentanut käytäntöjään Kela-korttien poisottamisesta. Lain mukaan muun muassa suomalaiset laivatyöntekijät, jotka työskentelevät Ruotsiin rekisteröidyllä laivalla, kuuluvat Ruotsin sosiaaliturvan piiriin. Näin ollen heiltä viedään pois Kela-kortti ja Suomen sosiaaliturva.

MTV:n 45 minuuttia -ohjelma kertoi viime keväänä, että Kela kohtelee epätasa-arvoisista laivatyöntekijöitä. Toisissa Kelan konttoreissa Kela-kortti vietiin pois, toisissa taas ei. Ohjelman esityksen jälkeen Kela tiukensi linjaansa.

- Olemme tiedottaneet työntekijöitämme paremmin. Teidän ohjelmanne herätti myös paljon kyselyitä laivayhtiöiltä, joten kokosimme heille tietopaketin aiheesta nettiin, kertoo pääsuunnittelija Noora Heinonen Kelasta.

Heinonen ei osaa vielä sanoa, onko Kela-kortteja otettu pois kesän aikana aikaisempaa enemmän.

"Meiltä kaikilta lähtee Kela-kortit"

Merimiesten kannalta tilanne on hankala. Viking Linella työskentelevän Petri Kyllösen mukaan kaikki Suomessa asuvat, toisen maan lipun alla seilaavat merimiehet joutuvat luovuttamaan Kela-kortit pois.

- Meille tuli laivayhtiöltä tiedote, jossa kerrottiin, että Kela voi periä jälkikäteen kaikki tuet pois, jos Kela-kortteja ei luovuteta. Tuntuu siltä, että Kela on ottanut meidät silmätikuiksi ja Kela-kortteja poistetaan tehostetusti. Tuntuu hyvin epäreilulta, ettemme kuuluisi enää Suomen sosiaaliturvan piiriin, Kyllönen sanoo.

Kela myönsi 45 minuuttia -ohjelmassa keväällä, että Kela-kortti on poistettu ainoastaan niissä tapauksissa, jos työntekijä on "jäänyt kiinni" Kelalle.

- Ennen tämä koski muutamia ihmisiä, nyt se koskee satoja. Tottakai lakia pitää noudattaa, mutta tässä asiassa pitäisi tehdä poliittinen päätös, ettemme me joutuisi kärsimään, Kyllönen sanoo.

Kelan mukaan menettely johtuu EU-lainsäädännöstä. Lain mukaan henkilön sosiaaliturva määräytyy hänen työskentelymaansa mukaan. Laivatyöntekijöiden lisäksi tilanne koskee esimerkiksi rajan tuntumassa asuvia, toisen maan puolella työskenteleviä suomalaisia.

Käytännössä Kela-kortin poisvienti ja Suomen sosiaaliturvan loppuminen tarkoittaa sitä, että henkilö ei saa yksityisen terveydenhuollon palveluista suorakorvausmenettelynä sairaanhoitokorvauksia. Toisin sanoen hän joutuu maksamaan todellisen hinnan terveydenhuollossa ja apteekissa. Tämän jälkeen hänen täytyy hakea jälkikäteen näistä sairausvakuutuslain mukaisia korvauksia Kelasta.

Myös esimerkiksi kaikki rahaetuudet kuten työttömyysturva, äitiyspäiväraha ja sairauspäiväraha tulevat henkilön työskentelymaasta.

Pelkästään Silja Linella ja Viking Linella on tällä hetkellä yhteensä lähes tuhat sellaista työntekijää, jotka asuvat Suomessa, mutta työskentelevät laivassa, joka on rekisteröity muun maan lipun alle.

Myös vakuutukset viedään

Suomessa asuvan Kyllösen mukaan ongelmat eivät lopu tähän.

- Me emme voi saada myöskään vakuutuksia Suomesta. Oma vakuutusyhtiöni irtisanoi vakuutukseni ja toinen vakuutusyhtiö ei suostunut myöntämään uusia. He vetosivat siihen, että minulla ei ole Kela-korttia.

Tapiolasta vahvistetaan asia.

- Merimiehet ovat ikävä kyllä väliinputoajia. He eivät voi saada matka-, tapaturma- tai lapsivakuutuksia, jos heillä ei ole suomalaista Kela-korttia, kertoo vakuutusneuvoja Saila Hyytiäinen Tapiolasta.

Hänen mukaansa kohta on ollut vakuutusehdoissa pitkään.

- Se on vanhoja peruja. Ymmärrän, että se tuntuu asiakkaasta kohtuuttomalta. Siihen pitäisi ehdottomasti kiinnittää tulevaisuudessa huomiota, Hyytiäinen sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.