Kela vastaa syytöksiin: Emme estä tukien saajia todistamasta oikeudessa – ei silti hyväksyttävä syy jäädä pois työtoiminnasta

Kela Kansaneläkelaitos
Kuvituskuva.Lehtikuva
Julkaistu 24.04.2018 17:32
Toimittajan kuva

Eerikki Pitkänen

eerikki.pitkanen@mtv.fi

Kela vastaa julkisuudessa esiintyneisiin syytöksiin, joiden mukaan Kela estäisi kuntouttavaan työtoimintaan osallistuvaa olemasta oikeudessa todistajana.

Lue myös

IS: Minttu kutsuttiin oikeuteen todistamaan – Kela veti tuet pois kyseiseltä päivältä

Ilta-Sanomat uutisoi eilen 29-vuotiaan Mintun tapauksesta, jossa hän menetti työmarkkinatuen, koska oli oikeudessa todistajana eikä päässyt osallistumaan kuntouttavaan työtoimintaan. Lehden mukaan hän menetti 41 euron tuen kyseiseltä päivältä.

Lain mukaan kutsuttujen on velvollisuus osallistua oikeudenkäyntiin, ja pois jäämisestä rangaistaan sakolla.

– Julkisuudessa esiintyneet tiedot siitä, että Kela estäisi kuntouttavaan työtoimintaan osallistuvaa asiakasta menemästä oikeudenkäyntiin todistajaksi, perustuvat valitettavaan väärinkäsitykseen, tiedotteessa sanotaan.

Oikeudessa todistaminen ei hyväksyttävä syy

Kela täsmentää tiedotteessa, että kuntouttavasta työvoimatoiminnasta voi olla pois hyväksyttävistä syistä, jotka perustuvat lakiin.

Nämä syyt ovat lain mukaan työkyvyttömyys, alle 10-vuotiaan lapsen sairaus, työhaastattelu tai siihen rinnastettava syy sekä julkisen luottamustoimen hoitaminen.

Todistajana olemista ei kuitenkaan lasketa hyväksyttäväksi syyksi olla poissa kuntouttavasta työtoiminnasta.

– Lain mukaan se ei ole hyväksyttävä syy, kertoo Kelan etuusjohtaja Anne Neimala MTV Uutisille.

Hänen mukaansa kuntouttavan työvoimatoiminnan järjestäjän kanssa voi kuitenkin sopia erillisestä korvaavasta päivästä, jos henkilö joutuu olemaan poissa sellaisesta syytä, joka ei lain mukaan kuulu hyväksyttyjen syiden piiriin.

Todistajan haettava erillistä korvausta

Kelan mukaan työmarkkinatuen menetys kyseisessä tapauksessa johtuu siitä, että oikeudessa todistamassa oleva ihminen ei voi saada kahta eri korvausta samanaikaisesti.

Oikeus maksaa todistajalle korvauksen ansionmenetyksestä sekä päivärahan ja kulukorvauksen. Kelan mukaan todistaja ei voi sen vuoksi saada etuutta myös kuntouttavasta työvoimatoiminnasta.

Kela pahoittelee tiedotteessa syntynyttä väärinkäsitystä, ja sitä ettei asiakkaalle oltu kerrottu, että hän voi hakea korvausta oikeudenkäyntiin osallistumisesta.

Kela kertoo, että se kiinnittää asiaan jatkossa enemmän huomiota. Lisäksi se aikoo ehdottaa sosiaali- ja terveysministeriölle, että kuntouttavan työtoiminnan ehdot käydään uudelleen läpi.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa