Keksikö F1 vahingossa taifuunin avulla ratkaisun kisaviikonloppujen uudistamiseen?

F1-kisaviikonlopun ajojen typistäminen kahteen päivään Japanin Suzukassa saattoi antaa vinkin siitä, miten tulevaisuuttaan pohtivassa lajissa voitaisiin ajaa useampia kisaviikonloppuja, mutta samalla vähentää yhden viikonlopun kuluttavuutta.

MAINOS

Koko F1-kausi C Morella!

Japanin GP suorana 11.-13.10.
​​​​​​​
La: ajotapahtumat peruttu taifuunin takia
Su: aika-ajot klo 3.55, Japanin GP klo 8.05, ennakkotunnelmat klo 7.00

Kaikki suorat ajolähetykset C More Maxilla ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa

Tänään Japanin eteläisiin osiin iskenyt taifuuni Hagibis pakotti kisajärjestäjät perumaan kaikki lauantain ajotapahtumat. Näin ollen perjantain kaksien harjoitusten jälkeen kolmannen treenit jouduttiin perumaan kokonaan ja siirtämään aika-ajot lauantailta sunnuntaiaamuun.

F1-sarjassa on tällä kaudella ollut kissanhännänvetoa kahteen suuntaan, kun ensin tulevan vuoden kalenteria päätettiin kasvattaa jo 22 osakilpailuun, mutta samalla yksittäisiä kisaviikonloppuja on haluttu tehdä entistä sähäkämmiksi. Myös tiimien työntekijöille pitäisi tarjota vapaapäiviä.

Taifuunin myötä Japanin GP:stä saatiin odottamaton testiympäristö tälle, sillä perjantain toiset harjoitukset jouduttiin ajamaan jo hiukan aika-ajotunnelmissa. Jos sunnuntaina sataa edelleen liikaa, kisan lähtöjärjestys määräytyy perjantain treenitulosten perusteella. Ja tällöin paalupaikalta lähtisi kärkipaikalta startannut Valtteri Bottas.

Haas-kuski Romain Grosjean pitikin perjantaita kummallisen innostavana.

– Se oli superjännittävä perjantai. Jossain kohtaa emme tienneet, tuliko kakkosharjoituksista aika-ajot vai ei, Grosjean kommentoi GP Todayn mukaan.

– Minä itse asiassa pidin siitä, ja olisi aika siistiä, jos jokainen lauantai olisi tuollainen: ensin ykkösharjoitukset aamulla ja sitten kakkosharjoitukset iltapäivällä, Grosjean pyöritteli.

Päivästä tulisi toki rankka, mutta näin tallit pystyisivät ensimmäisissä treeneissä tekemään tarvittavat säätönsä ja kisasimulaationsa. Toisissa harjoituksissa iltapäivällä painettaisiin sitten jo tosimielellä lähtöpaikoista.

Viisinkertainen mestarikuski Lewis Hamilton näkisi kahden ajopäivän viikonloppuun siirtymisessä järkeä. Tosin ehdotus lauantain sprinttikisasta ja sunnuntain päälähdöstä on ollut monen mielestä vastoin F1:n arvokkaita perinteitä.

– Ei se minua haittaisi. Kuinka monta torstaita se antaisikaan meille? Hamilton kommentoi RaceFans-sivuston mukaan.

– Olen ehdottomasti sen kannalla, että viikonloppuja lyhennetään. Se kuulostaa hyvältä. On aika siistiä, että formaatti on vähän erilainen sunnuntaina.

Hän näkisi jopa Suzukan kaltaiset kisapäivän aamun aika-ajot tervetulleina.

– Normaalisti sinulla on aika-ajon jälkeen aikaa rauhoittua, levätä ja latautua seuraavaan päivään. Mutta nyt se pitää tehdä samana päivänä. Se on erilainen haaste, joten pidän siitä, Hamilton sanoi.

Hamilton ehdottaa myös kisaviikonloppuihin hiukan toisistaan vaihtelevia käytäntöjä.

– Monacossa ei ole erityisen hauskaa katsoa kisaa, koska siellä se on juna, Hamilton viittaa letkassa ilman ohituksia ajettavaan kisaan.

Lue myös:

    Uusimmat